Frontex potpisuje novi sporazum sa Srbijom

Novi sporazum će zamijeniti sadašnji statusni sporazum između Srbije i EU-a, koji je dopuštao zajedničke operacije samo na granicama Srbije s Evropskom unijom.

Sporazum će, između ostalog, omogućiti organiziranje zajedničkih operacija Frontexa i srbijanske granične službe (Marko Djurica / reuters)

Vijeće Evropske unije je odlučilo potpisati sporazum sa Srbijom o operativnim aktivnostima s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex), koji će zamijeniti statusni sporazum koji je sada na snazi.

Sporazum će omogućiti organiziranje zajedničkih operacija Frontexa i srbijanske granične službe, raspoređivanje Frontexovih timova za upravljanje granicama u Srbiji.

Također će omogućiti Frontexu da pomaže Srbiji u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, prenosi Hina.

Slijedi ratifikacija

Novi sporazum će zamijeniti sadašnji statusni sporazum između Srbije i EU-a, koji je zasnovan na staroj uredbi o Frontexu i koji je dopuštao zajedničke operacije samo na granicama Srbije s Evropskom unijom.

Prema novoj uredbi iz 2019. godine, Frontex može pomagati zemljama s kojima zaključi sporazum na cijeloj njihovoj teritoriji i može imati izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex ima zaključene sporazume o saradnji u upravljanju granicama s Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Nakon potpisivanja, sporazum mora proći ratifikaciju u Srbiji i Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije