Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj školi: Cvijeće, tišina i prekid programa

U Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu 13-godišnji učenik je 3. maja prošle godine ubio devetero školskih kolega te zaštitara.

U Beogradu se obilježava prva godišnjica tragedije u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' (Vladimir Šporčić / Tanjug)

Obilježavanje prve godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kada je 13-godišnji učenik te škole ubio devetero školskih kolega te zaštitara, obilježava se cjelodnevnim programom “Buđenje”, koji je počeo okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana.

Roditelji ubijene djece, prijatelji i građani u tišini su palili svijeće i ostavljali cvijeće na prostoru ispred škole.

Na ulazu u školu postavljena je ploča s fotografijama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, dok su školski prozori i fasada na dijelu zgrade prekriveni bijelom tkaninom s iscrtanim plavim pticama.

(Vladimir Šporčić / Tanjug)

U 08:41 održana je minuta šutnje, a svi mediji – uključujući i Al Jazeeru Balkans – prekinuli su program uz poruku “3. i 4. maj – Pamtimo”.

Prostor oko škole, koji je nazvan “Prostor tišine”, zatvoren je za saobraćaj.

“Ceo prostor oko Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” proglašen je zonom tišine i fizički je odvojen od ostalog dela ovog kvarta. Zona tišine znači da je to prostor u kome će se odavati pošta, paliti sveće, spuštati cveće… Svi građani koji osećaju potrebu da na ovaj način iskažu solidarnost i empatiju dobrodošli su da to učine”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

“Multidisciplinarni tim kojeg čine roditelji ubijene dece i tim stručnjaka osmislio je današnji dan, kažu da je to samo početak jedne višeslojne memorijalizacije“, dodala je.

(Vladimir Šporčić / Tanjug)

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” bit će obilježena na više lokacija u Beogradu, pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati s predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima u vezi s uzrokom i posljedicama masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u školi i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani će moći u posebne kutije ostaviti svoje prijedloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Val građanskih protesta

Tragedija prije godinu dana je potaknula val građanskih protesta, a deseci hiljada ljudi idućih su mjeseci na ulicama Beograda i gradova širom Srbije tražili da se obuzda nasilje u javnom prostoru, politici i medijima.

Zahtijevane su i ostavke čelnika policije, državne i sigurnosne službe (BIA) te ukidanje reality show programa u medijima bliskim vlasti, ali tim zahtjevima nije udovoljeno.

Roditelji djece iz škole “Vladislav Ribnikar” nedavno su ponovno sivom i simbolično crvenom bojom prefarbali natpis “škola” na ulici ispred zgrade, nakon više uzaludnih zahtjeva upućenih državnim institicijama da ta škola postane memorijalni centar.

Suđenje roditeljima dječaka

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je sudski proces protiv roditelja dječaka koji je ubio učenike i školskog čuvara.

Više javno tužilaštvo u Beogradu traži zatvorsku kaznu od 12 godina za dječakovog oca Vladimira Kecmanovića, a za majku Miljanu Kecmanović kaznu od 2,5 godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu gdje je dječak dolazio i vježbao rukovanje oružjem traži po tri godine zatvora.

Otac Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično djelo – teška djela protiv opće sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što nije primjereno dječakovom uzrastu kao i to da oružje nije čuvao na sigurnom mjestu kako je predviđeno zakonom.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.

Vučić položio cvijeće

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u petak ujutro cvijeće u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbjeđenja ove škole. Poručio je da je “prošla godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga”.

“Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo”, napisao je predsjednik Srbije na Instagramu.

Vučić je napisao da je “iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje”.

“Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da ćemo učiniti “sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio”.

“Izražavam iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih. Neka počivaju u miru”, napisao je predsjednik Srbije.

Izvor: Al Jazeera