Vlada RS-a iznenada odustala od zakona o stranim agentima

Vidljive su određene zamjerke koje se tiču evropskih normi, a budući da je RS opredijeljen za evropski put, dogovorili smo da se to povuče, rekao je Dodik.

Narodna skupština RS je na redovnoj sjednici trebala razmatrati prijedlog zakona nalik na onaj čije je usvajanje izazvalo masovne proteste u Gruziji (Al Jazeera)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska povukla je u utorak iz parlamentarne procedure “zakon o stranim agentima” kojim su planirali uspostaviti strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija i koji je naišao na brojne kritike zbog sličnosti sa zakonskim rješenjima kakva su na snazi u Rusiji.

Narodna skupština RS-a je na redovnoj sjednici trebala razmatrati prijedlog zakona nalik na onaj čije je usvajanje izazvalo masovne proteste u Gruziji, a entitetski ministar pravosuđa Miloš Bukejlović iznenada je izvjestio zastupnike kako vlada povlači taj dokument iz rasprave.

Pritom nije ponudio nikakvo posebno obrazloženje osim što je kazao kako je to u skladu sa poslovnikom o radu parlamenta.

“Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija” kako je službeni naziv tog dokumenta predviđao je uvođenje strogog nadzora nad radom svih nevladinih organizacija koje primaju bilo kakve donacije iz inostranstva.

One bi bile obavezne posebno se registrovati, te prijaviti podatke o svim osobama koje za njih rade.

Takvim je organizacijama trebala biti uskraćena svaka mogućnost političkog djelovanja a ukoliko se toga ne bi pridržavale prijetila im je zabrana djelovanja.

‘Vratit ćemo ga u proceduru’

Donošenje ovakvog zakona inicirao je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i na njemu je insistirao uprkos kritikama OSCE-a, SAD-a i EU-a iz čije su delegacije u Sarajevu upozoravali kako je to protivno aspiracijama BiH za članstvo u Uniji i predstavlja kršenje standarda demokratskog društva.

Nešto poslije objave u NSRS-u, oglasio se i sam Dodik.

“Proteklih dana obavili smo konsultacije sa Vladom Republike Srpske i zastupnicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Svi pravni stručnjaci koji su razmatrali ovaj prijedlog zakona slažu se da je on u potpunosti usklađen sa zakonima u SAD-u, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama”, rekao je.

“Međutim, vidljive su određene zamjerke, a tiču ​​se evropskih normi, a budući da je Republika Srpska opredijeljena za evropski put, dogovorili smo da se to povuče i dodatno uskladi sa zakonima koje imaju i primjenjuju neke evropske zemlje kako bi se to uskladilo s evropskom pravnom praksom. Dakle, prijedlog je povučen na dodatno usuglašavanje te će se u dogledno vrijeme ponovno vratiti u proceduru”, dodao je Dodik.

Izvor: Agencije