Tužilaštvo: Nema osnova za krivični postupak protiv Mila Đukanovića

Iz dijela vladajuće većine pozvali da Tužilaštvo da ispitaju ima li elemenata krivičnih djela u Đukanovićevoj izjavi o krvnoj osveti u Crnoj Gori.

Govoreći o hapšenjima aktuelnih i bivših crnogorskih funkcionera, Đukanović je rekao 'da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti' (EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ)

Crnogorsko tužilaštvo ocijenilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića zbog njegovih izjava u intervjuu datom “Anteni M”, krajem aprila ove godine.

Govoreći o hapšenjima aktuelnih i bivših crnogorskih funkcionera, Đukanović je tada rekao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”.

Naveo je, između ostalog, da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo – “društvo osvetnika”.

‘Krvna osveta traje duže od 200 godina’

“To nije karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom veže krvna osveta”, rekao je Đukanović i dodao da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

Tužilaštvo je formiralo predmet nakon što su ih iz dijela vladajuće većine pozvali da ispitaju ima li u Đukanovićevom nastupu elemenata krivičnih djela “izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje ili izazivanja panike i nereda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije