Kurti: Mogućnost povratka Trumpa na vlast brine Evropu

Kosovski premijer Albin Kurti kaže da mogući ‘povratak predsjednika Trumpa… izaziva i određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije’.

Kurti se založio za povećanje angažovanja sa NATO i pridruživanje alijansi, ali tu ambiciju trenutno blokiraju četiri države članice (Martin Divisek/EPA)

Rastuća mogućnost povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću ispunjava evropske lidere “stresom i anksioznošću”, velikim dijelom zbog sklonosti bivšeg predsjednika SAD-a naglim i neočekivanim zaokretima u politici, izjavio je kosovski premijer Albin Kurti u intervjuu za portal Semafor, prenosi Beta

Kurti je također ocijenio da bi njegovi loši odnosi sa Richardom Grenellom, koji je bio specijalni Trumpov izaslanik za pregovore Kosova i Srbije, “mogli predstavljati izazov”, ako bi Grenell ponovo dobio visoku vanjskopolitičku poziciju ili poziciju u nacionalnoj bezbjednosti u novoj Trumpovoj administraciji .

Kurti je pozvao zapadne zemlje da olakšaju put Kosova ka pridruživanju NATO-u i Evropskoj uniji, ukazujući na povećanu potrošnju za odbranu koja iznosi dva posto BDP-a, što je cilj koji je zapadni vojni savez postavio za svoje članice. “Zaslužujemo više”, rekao je.

‘Stres i anksioznost’ zbog mogućeg povratka Trumpa

Rizik od geopolitičke krize na Balkanu konstantno brine Zapad: Srbija i Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 2008. konstantno su u zavadi, pri čemu Priština traži od Beograda da  prizna Kosovo kao suverenu državu, dok Srbija tvrdi da Kosovo loše tretira svoju srpsku zajednicu, piše Semafor.

Kurti je rekao da dosad neviđena polarizacija u SAD-u sve više postaje pitanje za evropske lidere, koji moraju da se bore sa neizvjesnošću koja okružuje američku politiku na isti način kao i američki političari: “Postoje određeni aspekti upravljanja i kreiranja politike, i javnog mnijenja sa kojim se SAD danas suočava po prvi put”, rekao je on.

Govoreći na marginama skupa u jednom istraživačkom centru za globalna pitanja u Londonu, Kurti je rekao da je malo vjerovatno da će se dugoročna podrška SAD-a Kosovu promijeniti, ali da mogući “povratak predsjednika Trumpa… izaziva i određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije”.

Problem, nastavio je, nije u tome što “može da se desi nešto loše”, već “strijepnja od nečega nepoznatog”. “Jednostavno rečeno šta će oni [SAD] uraditi i kako će razmišljati, i kako određena hitnost može oteti čitav dnevni red, to je ono o čemu ljudi najviše brinu”, dodao je.

Kosovo je povećalo potrošnju na odbranu kako bi ispunilo cilj NATO o izdvajanju od dva posto BDP, dodao je Kurti, uprkos tome što nije član bloka: evropske nacije koje troše ispod tog praga i ne preuzimaju dovoljno vojnog tereta bili su Trumpov problem tokom njegovog mandata. “Dakle, možda nismo na vrhu [Trumpove] liste. Prvo će se baviti nekim drugim zemljama”, rekao je kosovski lider uz smijeh.

I Evropa sve više zabrinuta za SAD

Kurti se također založio za povećanje angažovanja sa NATO i pridruživanje alijansi, ali tu ambiciju trenutno blokiraju četiri države članice, a Kosovu nedostaje i priznata državnost u UN-u, što je još jedna prepreka.

“Nemamo neposrednu prijetnju kao Ukrajina ili kao Moldavija od Rusije, ali Kosovo, Bosna i Hercegovina, pa čak i Crna Gora, moram da kažem, nisu potpuno bezbjedne”, rekao je Kurti. “Ne plašimo se, ali smo na oprezu. Našu budnost takođe mora podržati NATO”, dodao je.

Govoreći o ovomjesečnoj posjeti kineskog lidera Xi Jinpinga Srbiji, Kurti je rekao da je, ako se porede Peking i Moskva, “Rusija destruktivnija… u smislu da Rusija želi da vidi uništenje demokratskog Zapada, a posebno SAD-a dok Kina, s druge strane, ne želi da uništi Zapad ili SAD, već da ih podijeli”.

Kurtijevi komentari su izuzetni po iskrenosti i javno izražavaju ono što su mnogi evropski lideri, zvaničnici i diplomate govorili uglavnom u četiri oka: da drugi Trumpov predsjednički mandat predstavlja poseban rizik za Evropu, koja ima koristi od američkog bezbjednosnog kišobrana i tokom decenija je izgradila međusobno povezanu trgovinu i ekonomske veze preko Atlantika, piše Semafor.

Portal dodaje da je Evropa također sve više  zabrinuta za SAD u širem smislu. Čak i za vrijeme Joea Bidena, SAD je posljednjih mjeseci sporo dopremale prijeko potrebnu vojnu pomoć Ukrajini i postavile su protekcionističke mjere koje su iako su uglavnom bile usmjerene na Kinu isključile i evropske kompanije iz ključnih industrija.

Mogući povratak Grenella

Kurti izražava neograničenu podršku SAD-u: Na pitanje da li se Kosovo, kao i druge male zemlje, suočilo sa teškim izborom između SAD-a i Kine, jednostavno je odgovorio: “Ne moramo da biramo jer smo već napravili taj izbor, i nikada se nismo predomišljali”, prenosi Semafor.

Washington, međutim, nije toliko zadovoljan njegovom vladom: Politico je prošlog juna izvijestio da i demokrate i republikanci smatraju Kurtija “tvrdoglavim, a ponekad i nepromišljenim”, da ga Bidenova administracija  krivi za nemire u oblastima sa srpskom većinom na sjeveru Kosova dok je američki ambasador u Beogradu priznao da Washington ima “neke veoma fundamentalne probleme sa njim”.

Grenell je, u međuvremenu, bio glasan Kurtijev kritičar, rekavši, još prošle sedmice da premijer “sputava Kosovo”.

Upitan kako bi se nosio sa Grenellom ako ponovo postane značajna ličnost, Kurti je odgovorio: “Da, kritikuje me iznova i iznova, ali ne smeta mi kritika… Ako ne nađemo zajednički jezik, ako se desi da se vrati na neku funkciju, onda bi možda trebalo da pokušam da se pobrinem da moj ministar vanjskih poslova radi taj posao”, rekao je ali i dodao da bi Grenell ili drugi kritičari njegovog vodstva u vladi “mogli biti izazov”.

Izvor: Agencije