Grlić Radman: Neprihvatljivo Hrvatsku stavljati u istu ravan sa Srbijom u ratu u BiH

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova rekao je kako će se Hrvatskoj morati objasniti taj narativ.

"Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH", istakao je Grlić Radman (EPA-EFE/Olivier Matthys)

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je kako je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja porodice žrtava genocida iz Srebrenice.

“Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo”, rekao je Grlić Radman odgovarajući na novinarsko pitanje u Stocu gdje je učestvovalo na obilježavanju 79. godišnjice stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću, prenosi Hina.

U Sarajevu je u subotu, samo dva dana nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predstavljena knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač bošnjačko Udruženje žrtava genocida.

Tom knjigom su obuhvaćeni zaključci Haškog tribunala iz devet presuda koje navode da su Srbija i Hrvatska učestvovale u međunarodnom oružanom sukobu u BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je pri tome rekao kako je “u Bosni i Hercegovini bio međunarodni sukob gdje su politička rukovodstva iz susjednih zemalja učestvovala u ratnoj agresiji na BiH.”

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova rekao je kako će se Hrvatskoj morati objasniti taj narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i povijesna istina.”

“Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja Rezolucije o srebreničkom genocidu”, rekao je.

Još snažnije za popravljanje položaja Hrvata

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu Međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj bile četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”.

Grlić Radman je podsjetio da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće odbrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

Dodao je kako se “ne mogu nikako” uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

“Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH”, istakao je.

Najavio je kako će se nova hrvatska vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

“Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Nitko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, ne koje im netko drugi izabere”, poručio je šef hrvatske diplomatije.

Izvor: Agencije