Vučić se ogrnuo zastavom Srbije u Generalnoj skupštini UN-a

Vučić je to uradio uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN-a i zahtjeva obezbjeđenja da je skine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo se zastavom Srbije nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici (Eduardo Munoz / Reuters)

Nakon što je Generalna skupština UN-a u New Yorku izglasala rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo se zastavom Srbije.

Vučić je to uradio uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine i zahtjeva obezbjeđenja da je skine, prenosi Tanjug.

“Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu”, poručio im je.

(Eduardo Munoz / Reuters)

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa za i 19 protiv, dok je 68 država bilo suzdržano.

Vučić je prije glasanja u Generalnoj skupštini UN-a rekao da je rezolucija “visokopolitizovana”, pozivajući sve zemlje članice da ne glasaju za nju.

Na glasanje u New York otišao je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, a računao je na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Šta donosi rezolucija?

Rezolucijom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Također se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i poziva se sve države da spriječe negiranje čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme.

Rezolucijom se osuđuje veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Također se naglašava važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Rezolucija podsjeća sve države na obaveze iz Konvencije o genocidu koje podrazumijevaju sprečavanje i kažnjavanje genocida, te poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Agencije