U Srebrenici bilbordi i plakati s porukom: ‘Mi nismo genocidni narod’

Kasnije u četvrtak Generalna skupština UN-a glasat će o rezoluciji kojom se traži da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Plakat 'Mi nismo genocidan narod' postavljen u Srebrenici uoči sjednice Generalne skupštine UN-a, na kojoj će se glasati o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici (Al Jazeera)

Plakati i bilbordi s porukom: “Mi nismo genocidan narod” postavljeni su u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine, uoči sjednice Generalne skupštine UN-a, na kojoj će se glasati o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iste poruke mogu se vidjeti i u Beogradu u susjednoj Srbiji.

Srbija i entitetske vlasti u Republici Srpskoj se snažno protive rezoluciji, ulažući ogromne napore u diplomatsku ofanzivu protiv rezolucije.

Za genocid i zločine u Srebrenci nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine pred međunarodnim sudovima, uključujući i UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika Republike Srpske, na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenim na doživotne kazne zatvora su i prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić i general vojske RS-a Ratko Mladić.

Srbija i RS priznaju da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali negiraju da je to bio genocid.

Tekst rezolucije ne osuđuje Srbe

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, i negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine, ali ne i Srbi kao narod.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško historijsko iskustvo – Njemačka i Ruanda. Tekst su naknadno sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Uoči glasanja o rezoluciji, u Srebrenici su povećane mjere sigurnosti. Tu će danas biti održana i sjednica Vlade RS-a, kojoj će prisustvovati entitetski predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministri iz reda Srba u državnoj vladi BiH.

Izvor: Agencije