U Podgorici protest protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Građani i dio političkih zvaničnika prosrpskih partija izašli su na proteste u Podgorici zbog najave Vlade Crne Gore da će glasati za Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

Policija je saopštila da okupljanje ispred Vlade Crne Gore nije prijavljeno (Al Jazeera)

Ispred zgrade Vlade u Podgorici održan je skup protiv najave Vlade da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pored okupljenih građana i dijela političkih zvaničnika prosrpskih partija, prisutan je bio i veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta.

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđivala je uniformisana policija. Policija je saopštila da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Organizatori skupa rekli su da je podnošenjem prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na “najgrublji način pokazala da ne uvažava žrtve srpskog naroda”, prenosi FoNet.

“Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović, a danas je nastavlja neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu”, poručili su organizatori.

Organizatori skupa su, između ostalih, Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”, Srpski kulturni klub “Sveti Sava”, Srpsko društvo Sveti Sava i Noćni vukovi. Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

Rezolucija o Srebrenici

Crnogorski premijer Milojko Spajić rekao je da će ta država glasati za Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici jer je to dio usklađenosti sa evropskom vanjskom politikom.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Izvor: Al Jazeera i agencije