Ivanović poručio Vučiću: Neprimjerene i žalosne ocjene

Vlada u Podgorici amandmanima predlaže da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donesene protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država.

Ivanović je kazao da je vlada pokušala da djeluje kao "pomiritelj u regionu i zbog unutrašnjih prilika" (EPA-EFE/Noemi Bruzak)

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović poručio je da stavom prema Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Crna Gora ne želi da kvari odnose sa susjedima, već da djeluje kao “pomiritelj”.

Komentarišući posljednje ocjene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa amandmanima Vlade u Podgorici na tekst nacrta Rezolucije, Ivanović je za RTCG kazao da su one “žalosne” i “neprimjerene”, prenosi Beta.

“Žalosno je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neprimjerenim riječima obraća i govori o Crnoj Gori i tako nesrećne formulacije ne mogu biti pozdravljene iz naše zemlje”, kazao je ministar vanjskih poslova.

Vučić je poteze Vlade u Podgorici nazvao “odvratnom igrom” i “perfidnim trikom”.

Vlada Crne Gore podnijela je ranije UN-u amandmane na nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid počinjen u tom mjestu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Amandmani su prihvaćeni i sastavni su dio Rezolucije o kojoj bi se Generalna skupština UN-a trebala izjasniti 23. maja.

Vlada u Podgorici amandmanima predlaže da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi s genocidom donesene protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Ministar vanjskih poslova je kazao da, uprkos tome što Crna Gora i Srbija “različito sagledavaju neke stvari”, “treba raditi na saradnji”.

“I kada prođe 23. maj Crna Gora i Srbija će biti jedna pored druge, i dalje će neke stvari, možda, sagledavati različito, ali će biti još mnogo više pitanja i tema koje ih zbližavaju i na kojima treba zajedno da radimo. Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda”, rekao je Ivanović.

Kazao je da je vlada pokušala djelovati kao “pomiritelj u regionu i zbog unutrašnjih prilika, kako bi se mogućnost manipulacije da se cijeli narod obilježi kao genocidan smanjila na minimum ili eliminisala”.

“Druga diskusija koja se mogla čuti je da bi se tom rezolucijom moglo pokušati promijeniti unutrašnje uređenje BiH koje je, inače, garantovano Dejtonskim sporazumom”, kazao je Ivanović.

Objasnio je da stabilnost u okviru BiH ne može biti dovedena u pitanje.

“A interpretacija prve formulacije koja je ušla u tekst rezolucije kaže da odgovornost za genocid ne može biti pripisana bilo kojoj grupi i naciji, što sprečava da se rezolucija sjutra zloupotrijebi za žigosanje jednog naroda kao genocidnog”, kazao je.

Vučić ide u New York

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u ponedjeljak, 20. maja putuje u New York kako bi prisustvovao sjednici Generalne skupštine UN-a o Rezoluciji o Srebrenici, a amandmane koje je Crna Gora podnijela na taj dokument nazvao je “prljavom igrom”.

“Reč je o prljavoj igri i perfidnom triku. Namerno ostavljaju prostor da postoji jasno zaključivanje moralne i političke odgovornosti”, rekao je Vučić 19. maja za televiziju Pink i dodao da će po povratku iz New Yorka reći s kim je Crna Gora pregovarala o tome.

Vučić je i ranije ovu rezoluciju nazvao političkom deklaracijom kojom se želi staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda i postavio pitanje šta je njen cilj: “Je li to revizija tužbe protiv Srbije ili naplata ratne štete?”.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, ukazuje se i na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, među ostalima, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Izvor: Agencije