Jandroković treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

U 34 godine modernog rada Hrvatskog parlamenta to nije pošlo za rukom nijednom od njegovih 11 prethodnika.

Jandroković je iskusan političar, sedam je puta biran u Sabor, prvi put 2003. godine (EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH)

Gordan Jandroković u četvrtak je treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, što u 34 godine modernog rada Hrvatskog parlamenta nije pošlo za rukom nijednom od njegovih 11 prethodnika, prenosi Hina.

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od nezavisnosti Hrvatske. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv.

Hina navodi kako je Jandroković iskusan političar, sedam je puta biran u Sabor, prvi put 2003. godine. Za predsjednika je prvi put izabran u maju 2017, drugi put u julu 2020. godine.

Vršio je i dužnosti u izvršnoj vlasti, bio potpredsjednik Vlade Hrvatske (2010 – 2011) i ministar vanjskih poslova i europskih integracija te šef Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (2008 – 2011).

Stranačka i privatna karijera

Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od 1992, bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, generalni sekretar stranke i član Predsjedništva HDZ-a od 2004. do danas.

Jandroković je više godina radio u privatnom sektoru. Završio je Građevinski fakultet i Fakultet političkih znanosti, jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova te poslijediplomski tečaj „European and World Affairs“ na Nizozemskom institutu za međunarodne odnose Clingendael. Oženjen je i otac troje djece.

Prije Jandrokovića Hrvatskim saborom su predsjedali Žarko Domljan, Stipe Mesić, Nedjeljko Mihanović, Vlatko Pavletić, Zlatko Tomčić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Boris Šprem, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov.

Izvor: Agencije