Hrvatski sabor: 35 zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak da će Furio Radin, Željko Reiner i Ivan Penava biti troje među ukupno pet potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Iz ličnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra (Neva Zganec/PIXSELL)

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojiva sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, saznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca: Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić, koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Briselu, prenosi Hina.

Funkciju nespojivu sa zastupničkom obnaša 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, rekao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Osim toga, 14 izabranih zastupnika, također, obnaša sa saborskim mandatom nespojive dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna sekretara: Josip Bilaver, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Josip Ostrogović ispred Hrvatske demokratske stranke (HDZ), također, obnaša sa saborskim mandatom nespojivu dužnost u Upravi ACI-ja.

Iz ličnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Nespojiva dužnost

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, ali kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

Tokom dana se očekuju odluke stranaka o zamjenama.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak da će Furio Radin, Željko Reiner i Ivan Penava biti troje među ukupno pet potpredsjednika Hrvatskog sabora te poručio da će tek kada sve bude gotovo i Vlada kompletirana, to i objaviti.

“Kad Vlada bude kompletirana, objavit ću”, rekao je ranije Plenković na obilježavanju 102. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na ponovljena pitanja novinara premijer Plenković je samo potvrdio da će Furio Radin, Željko Reiner i Ivan Penava biti troje među ukupno pet potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Na upit je li Ante Šušnjara novi ministar ekonomije, odgovorio je kako ne želi o imenima, poručivši novinarima da neće “dobiti ništa danas (utorak) o ministrima”.

Izvor: Agencije