Lajčak: Rješenje pitanja upotrebe dinara na Kosovu može se postići kompromisom

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije s glavnim pregovaračima, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rješenja za upotrebu dinara, bit će održana u srijedu.

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije s glavnim pregovaračima bit će održana u srijedu u Briselu (Valdrin Xhemajj/Reuters)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izrazio je uvjerenje da se privremeno održivo rješenje za pitanje upotrebe dinara na Kosovu može postići uz “fleksibilnost i kompromis obje strane”.

“Kasnije ove sedmice ugostit ću glavne pregovarače Kosova i Srbije u razgovorima s ciljem pronalaženja održivog privremenog rješenja za one na koje utječe uredba Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskim transakcijama. Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtijevati fleksibilnost i kompromis obje strane”, napisao je Lajčak na Facebooku, prenosi Tanjug.

 

Najavio je da će prethodno boraviti u posjeti Finskoj, nakon “naporne sedmice u SAD-u” gdje je, kako je naveo, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ujedinjenih nacija.

Nova runda dijaloga u srijedu u Briselu

“Osim toga, imao sam zanimljive razgovore s ambasadorima, u istraživačkim centrima i s organizacijama civilnog društva. Neprocjenjivo je razmijeniti stavove, razgovarati o odnosu Evropska unija – Zapadni Balkan i uskladiti naše perspektive o situaciji u regiji”, zaključio je Lajčak.

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije s glavnim pregovaračima, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rješenja u vezi s odlukom Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, bit će održana u srijedu u Briselu, izjavio je ranije glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao kako EU očekuje da obje strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

Izvor: Agencije