Varhelyi u Beogradu: Vrata EU-a otvorena, moguć prijem novih članica za pet godina

Naredna Evropska komisija imat će sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem, rekao je evropski komesar za proširenje.

Izgubljeno je vrijeme, ali ne samo da smo ga nadoknadili, već smo nastavili naprijed za još pet godina u ovom mandatu, rekao je Varhelyi (TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da su vrata Evropske unije za prijem novih članica otvorena, kao i da je moguće da se to dogodi za pet godina, do kada će trajati mandat novoj Evropskoj komisiji (EK).

Na pitanje da prokomentira da li je mislio na cijelu regiju Zapadnog Balkana ili na pojedinačne države, kada je rekao da će nova Evropska komisija koja bude izabrana na kraju mandata primiti nove članice, Varhelyi je naveo da je jasno da su vrata EU-a otvorena i ukazao da su lideri Unije, kao i Evropsko vijeće u posljednje dvije godine više puta govorili o proširenju, što znači da postoji želja da se to dogodi.

“Moramo ponovo uspostaviti momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja. Mislim da smo to prevazišli. Izgubljeno je vrijeme, ali ne samo da smo ga nadoknadili, već smo nastavili naprijed za još pet godina u ovom mandatu”, rekao je.

Varhelyi je naveo da je za pet godina “savršeno moguće” proširenje EU-a, posebno ako se pogleda koliko je bilo potrebno da se dogodi prethodno proširenje, piše Tanjug.

‘Unija spremna prihvatiti nove članice’

“Vidite ekonomsko-investicioni plan koji je možda najuspješniji dio budžeta EU-a. Sada smo na 60 posto cjelokupne pomoći koju smo programirali i zato vidite da je plan rasta prošao veoma teške pregovore o budžetu bez ikakve promjene. To je jasan znak koji treba i ovdje shvatiti, da je Unija spremna prihvatiti nove članice”, rekao je.

Dodao je da će naredna Evropska komisija imati sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem.

“Sada također trebamo vidjeti formiranje nove komisije, komisije za proširenje, ali to je na liderima Evropske unije da iznesu stav o tome. Mislim da će nastaviti, mislim da nisu radili uzalud da uspostave sve ove alate i mislim da je jasno šta je to šta dolazi, ali to mora biti nepovratan proces”, dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na pitanje upućeno evropskom komesaru, navodeći da je njegova procjena, da niko neće ući u Evropsku uniju prije Ukrajine, već da se samo može dogoditi da istovremeno uđe s tom državom.

“Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija. Nemam ništa protiv, logično je, ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija, u ratu su”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije