Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora

Mandatar i predsjednik HDZ-a poručio je kako ne može tačno reći kada će biti izglasana nova Vlada.

Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njen sastav (Neva Zganec/PIXSELL)

Mandatar i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njezin sastav, poručivši kako će manjine imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

“Razgovori oko formiranja Vlade su u tijeku, razgovaramo s partnerima i vjerujemo da ćemo slijedećih dana ne samo biti potpuno spremni za konstituiranje Sabora nego da ćemo dogovoriti i programska načela Vlade i sam sastav Vlade”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, prenosi Hina.

Smatra da za te razgovore trebaju “još koji dan” ocijenivši kako je “atmosfera dobra” te idu prema rješenju.

Poručio je i kako točno ne može reći kada će biti izglasana nova Vlada jer, pojasnio je, prije toga je potrebno usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Hrvatskog sabora nego se i očekuje i potpis predsjednika Republike Zorana Milanovića te ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada.

Bez imena mogućih članova Vlade

“Zadnji puta je konstituiranje Sabora bilo 22. srpnja, a 23. srpnja povjerenje Vladi. Ako i sada bude takva repeticija to je teoretski moguće u petak. Ako ne bude, bit će onda kada zakon stupi na snagu. Mi ćemo biti spremni za sve scenarije”, rekao je.

Nije želio konkretno govoriti o imenima budućih članova Vlade kazavši da će javnosti predstaviti Vladu kada bude sve kompletirano.

“Nema tu velikih iznenađenja”, poručio je.

Istaknuo je kako još nisu razgovarali o tome hoće li manjine imati potpredsjednika Vlade poručivši kako će sigurno imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Upitan za komentar činjenice da je prema istraživanju RTL-a prvi put po popularnosti pretekao predsjednika Republike odgovorio je: “Realno, s obzirom što smo sve prošli i što smo sve ostvarili to nije iznenađujuće”.

Izvor: Agencije