Vučić: Postignut dogovor o kupovini borbenih aviona Rafale

Francuske borbene avione Rafale ranije je kupila Hrvatska, po cijeni od gotovo milijardu eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (desno) pozdravlja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dok stiže na radnu večeru u Elizejsku palaču u Parizu, u Francuskoj, 8. aprila 2024. (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom postigao dogovore u vezi s kupovinom borbenih aviona Rafale i da će ugovori biti potpisani u naredna dva mjeseca.

“Postigli smo, čini mi se, neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine Rafalea, gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju”, rekao je Vučić novinarima u Parizu, gdje boravi u službenoj posjeti, piše Tanjug.

Vučić je rekao da Srbija trenutno ne može lako dobiti tako sofisticirane lovce i takve mašine kao što su avioni Rafale.

“To je prosto strašno važno za nas, ali to otvara i neka druga poglavlja, neke druge prilike za Srbiju…“, rekao je Vučić.

Francuske borbene avione Rafale ranije je kupila i Hrvatska, po cijeni od gotovo milijardu eura.

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota, prema saopćenju Hrvatskog ministarstva odbrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije