Srbi u izbornoj komisiji odbili poslušati Dodikov ultimatum

Vlada RS-a je prošle sedmice pozvala dvoje Srba koji su članovi CIK-a da podnesu ostavke, no Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina su poručili kako to neće učiniti.

Christian Schmidt je svojim izmjenama Izbornog zakona BiH nametnuo i odredbu koja praktično štiti poziciju sadašnjih članova CIK-a (Al Jazeera)

Dvoje članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) iz reda Srba odbili su zahtjev vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da podnesu ostavke na svoje dužnosti kako bi se to tijelo delegitimiralo, a ovlasti za provedbu predstojećih izbora prenijele na komisiju na entitetskom nivou.

Predsjednik entiteta Milorad Dodik najavio je kako će u znak protivljenja nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, za kojim je posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, RS već do 20. aprila donijeti svoj izborni zakon i prema njemu, kršeći ustav BiH i izborni zakon, provesti lokalne izbore planirane za oktobar.

Vlada RS-a je prošle sedmice pozvala dvoje Srba koji su članovi CIK-a da podnesu ostavke, no Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina u ponedjeljak su poručili kako to neće učiniti, odbivši poslušati Dodika i učestvovati u provedbi njegovog plana.

“Neću podnijeti ostavku”, izjavio je kratko Kalaba, kako ga citira portal Oslobođenje, a uz to je poručio kako nema namjeru komentirati ono što govore političari, prenosi Hina

Njegova kolegica Bjelica-Prutina podsjetila je kako su prava i obaveze članova CIK-a propisani Izbornim zakonom BiH i ne mogu se dovoditi u pitanje odlukama koje se donose na entitetskom nivou.

“Takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristran rad člana CIK-a BiH”, kazala je Bjelica-Prutina.

Poziv Srbima da podnesu ostavke

Dvoje srpskih članova CIK-a BiH očitovali su se nakon što je ranije tokom dana zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i bliski Dodikov saradnik Staša Košarac ultimativno pozvao sve Srbe koji rade u tijelima za provedbu izbora u BiH da podnesu ostavke i na taj način pokažu “patriotski odnos prema RS-u”.

Članove CIK-a bira Zastupnički dom Parlamenta BiH i on ih jedini može smijeniti, no visoki predstavnik Schmidt je svojim izmjenama Izbornog zakona BiH nametnuo i odredbu koja praktično štiti poziciju sadašnjih članova državne izborne komisije sve do isteka redovnih sedmogodišnjiih mandata 2027. godine.

Sve stranke koje sada čine vladajuću koaliciju u BiH nezadovoljne su sastavom CIK-a jer smatraju kako su imenovane osobe bliske političkim strankama koje su sada u opoziciji, no nemaju načina da ih smijene.

Lokalni izbori u BiH trebali bi biti provedeni 6. oktobra, a to će ujedno biti važan test popularnosti sadašnje vladajuće koalicije.

Izvor: Al Jazeera