Četvrti dan potrage za tijelom djevojčice, ocu osumnjičenog određen pritvor

Preminuo je brat osumnjičenog kojem je u subotu određeno zadržavanje do 48 sati u pritvoru zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao u premještanju tijela dvogodišnje Danke Ilić.

Uhapšene su dvije osobe zbog sumnje da su pomogli u premještanju tijela djevojčice (Rade Prelić/Tanjug)

Ocu osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić određen je pritvor u trajanju do 30 dana, saopćilo je danas Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Osumnjičeni se branio šutnjom, saopćilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru, prenosi Tanjug.

Sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru predloženo je određivanje pritvora u trajanju do 30 dana, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela – teško ubistvo, koji se vodi pred ovim tužilaštvom, te da će ometati postupak uticanjem na svjedoke koji će također biti ispitani u postupku.

Rješenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru osumnjičenim je određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Tužilaštvo je saopćilo kako je donijelo i naredbu za obdukciju osumnjičenog u ovom slučaju, a koji je danas, u ranim jutarnjim satima preminuo u Policijskoj upravi u Boru. Obdukcija je povjerena Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Između ostalog, izdat je nalog da se prikupe sva potrebne informacije u vezi smrti osumnjičenog, saopćili su.

Preminuo brat osumnjičenog

Osumnjičeni iz Bora, kojem je u subotu određeno zadržavanje do 48 sati u pritvoru zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao u premještanju tijela dvogodišnje Danke Ilić nakon izvršenog krivičnog djela, preminuo je sinoć u Policijskoj upravi u Boru, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kako prenosi Tanjug, radi se o bratu jednog od osumnjičenih za ubistvo djevojčice, koji je priveden zajedno sa ocem zbog sumnje da su pomagali u premještanju tijela. Njemu je u jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i ljekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju, on je u 3:10 sati preminuo, saopćio je MUP, dodavši da je ljekar mrtvozornik konstatovao prirodnu smrt.

O događaju je odmah obaviješteno Više javno tužilaštvo u Zaječaru koje je naložilo obdukciju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, dodaje MUP.

Nastavljena potraga za tijelom djevojčice

Potraga za tijelom ubijene dvogodišnje Danke Ilić iz Bora se nastavlja.

Više desetina pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova uz korištenje najsavremenije opreme trenutno pretražuje Lazarevu pećinu, koja se nalazi oko tri kilometara od sela Zlot u kojem živi jedan od osumnjičenih, Lazarev kanjon kao i cjelokupno područje duž Zlotske reke u potrazi za tijelom djeteta koje je, kako se sumnja, on drugog dana nakon izvršenog krivičnog djela premjestio s deponije u okolini Banjskog Polјa.

Pripadnici MUP-a provodit će opsežnu pretragu teritorije grada Bora u cilјu pronalaska tijela djevojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala, navodi se.

Policija je jučer pregledala dvorišta komšija i okolne bunare, a u selu Zlot, ispred kuće osumnjičenog za ubistvo djevojčice, bili su dovezeni i cisterna za pražnjenje septičke jame i bager.

Na prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru odredio je pritvor u trajanju do 30 dana dvojici muškaraca zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopćilo je ranije Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Tužilaštvo navodi da je jedan od njih tokom saslušanja u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela, dok se drugi branio šutnjom.

Smrtna kazna

Komentirajući ubistvo dvogodišnje devojčice, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će novoj vladi uputiti u pisanoj formi zahtjev da razmotri da li će predložiti skupštini izmjene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za najteža krivična djela.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u četvrtak, nakon opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsili dvije osobe zbog sumnje da su ubili djevojčicu.

Izvor: Agencije