Srpske stranke na Kosovu protiv učešća Srba u popisu stanovništva

Srpske stranke na Kosovu – Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpski narodni pokret i Srpska demokratija protive se učešću Srba na popisu stanovništva koji je danas počeo na Kosovu.

Na Kosovu je danas počeo popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova “ReKos2024” i trajaće do 17. maja ove godine( Erkin Keçi - Anadolija )

Na Kosovu je danas počeo popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova “ReKos2024” i trajat će do 17. maja ove godine, javlja Anadolija.

Popis će se prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica na sjeveru Kosova.

Za sada se ne zna hoće li Srbi učestvovati u popisu. Srbi koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova bojkotovali su posljednji popis održan 2011. godine, dok je odziv Srba južno od rijeke Ibar bio samo djelimičan.

Srpske stranke se protive popisu

Srpske stranke na Kosovu – Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpski narodni pokret i Srpska demokratija protive se učešću Srba na popisu stanovništva, a neke od njih traže odgađanje procesa do daljnjeg, javlja Tanjug.

Srpska lista poručila je danas premijeru Kosova Albinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da Srbi neće učestvovati na predstojećem popisu na Kosovu.

“Učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo bi najveće poniženje za srpski narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije