Schmidt u Beogradu na sastanku s Vučićem

Schmidt je kazao kako želi otkloniti strah da će Republika Srpska kao entitet nestati i da je on prvi koji će braniti strukture BiH kakve jesu, uključujući RS.

Schmidt se danas u Beogradu sastao s Aleksandrom Vučićem (Armin Durgut / PIXSELL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu poslije sastanka sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom da se Srbija zalaže za dobrosusjedske ondose i da podržava Dejtonski sporazum.

“Sa Schmidtom sam razgovarao o aktuelnim dešavanjima, evrointegracionim i razvojnim procesima u regionu”, napisao je Vučić na Instagramu. “Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusedske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak”.

Vučić je dodao da je ponovio “nedvosmislenu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu” kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH.

“Sve suprotno tome Srbija neće podržati”, napisao je predsjednik Srbije.

Schmidt je na društvenoj mreži X napisao da cijeni konstantnu podršku Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Dodao je da je s Vučićem imao “dobar i otvoren razgovor”. “Razgovarali smo o svim aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na Republiku Srpsku”, naveo je Schmidt.

Više detalja sa sastanka nije objavljeno.

Schmidt je prije sastanka u Beogradu rekao da “Srbija ima važnu ulogu kao susjedna zemlja Bosne i Hercegovine i trebamo zajedno raditi na daljem razvoju i evropskom putu BiH.

Upitan o Vučićevoj najavi da će ga pitati koju odredbu Dejtonskog sporazuma o državnoj imovini je prekršio predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, Schmidt je za sarajevski program televizije N1 rekao da smatra da je dobro razmisliti o svemu i razgovarati o svemu što je aktuelno.

“Ponekad čujem iz Banje Luke dugačke govore da je Schmidt nametnuo Izborni zakon i da će nametnuti zakon o državnoj imovini, ali ja ću samo pomoći da se dođe do rješenja o tome. Ako ne radimo na tom pitanju, nećemo imati investicije u ovoj zemlji. Državna imovina ne treba da uliva nikome strah da ću ja ili neko drugi uzimati nešto od nekoga”, rekao je Schmidt.

Istakao je da imovinu treba dati onima koji imaju mogućnost unaprijediti stanje u zemlji i dodao da su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija tražile rješenje za državnu imovinu kroz svoje zakonodavstvo, a da samo BiH to nije riješila.

“Ja ne znam šta će me Vučić pitati, ali ako pitanje bude gdje se krši Dejtonski sporazum, odgovor je definitivno da država ima pravo da odluči šta je državna imovina”, kazao je Schmidt.

Garant očuvanja Dejtonskog sporazuma

Schmidt je kazao da želi otkloniti strah da će Republika Srpska kao entitet nestati i da je on prvi koji će braniti strukture BiH kakve jesu, uključujući Republiku Srpsku.

Upitan o rezoluciji Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, o kojoj je govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Schmidt je rekao da ne zna tačan kontekst te rezolucije, ali razumije da nije riječ o prošlosti, već nešto što se odnosi na budućnost, da se više nikada ne ponovi.

“Želim da otklonim strah bilo koga da će Republika Srpska kao entitet nestati. Ja sam garant postojanja Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko, jer je to definisano u Dejtonskom sporazumu”, kazao je Schmidt.

Dodao je da onaj “ko bude želio ukinuti Republiku Srpsku mora se suočiti s njim”.

“Ja moram braniti Dejtonski sporazum i prvi sam koji će braniti strukture BiH kakve jesu, uključujući Republiku Srpsku”, poručio je Schmidt.

Upitan hoće li ići u New York na sjednicu o stanju u Bosni i Hercegovini, rekao je da hoće.

“Ja ću podnijeti izvještaj UN-u o situaciji u BiH, ali ga još nisam završio”, rekao je Schmidt.

Izvor: Agencije