Ministar policije Srbije iznio detalje ubistva djevojčice Danke Ilić

Djevojčica Danka Ilić žrtva je saobraćajne nesreće, ali i monstruoznog zločina dvojice počinitelja koji su njeno tijelo bacili na divlji deponij, objavio je u četvrtak MUP Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić danas je detaljno opisao nalaze iz policijske istrage o nestanku dvogodišnje Danke Ilić iz Banjskog Polja kod Bora, kretanje i ponašanje osumnjičenih i rekao da se za tijelom djevojčice još traga jer postoje indicije da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju gdje su je bacili i prebacio na drugo mjesto, prenosi agencija FoNet.

“Prema policijskim nalazima, dobijenim opsežnom kriminalističkom i forenzičkom istragom, majka je u 13:10 došla u dvorište, fotografisala djecu mobilnim i u 13:22 poslala mužu, da bi ga pozvala u 13:41 i rekla da je dijete nestalo, a u 13:45 obavijestila policiju, koja je na lice mjesta došla u 13:59.

Majka je vidjela vozilo “fiat panda” borskog javnog komunalnog preduzeća Vodovod, u kome su, kako se ispostavilo, bili zaposleni S.J. i D.D, koji su bili na radnom zadatku.

Vozilo ima GPS i jedna od kamera na okolnim kućama ih je zabilježila u 13:35, dok su u 13:50 bili pred kapijom kuće, gdje su, kako su objasnili, stali da obave nuždu, zadržali se 2,5 minuta, a onda su krenuli i djevojčicu udarili 30-40 metara od kuće.

Vozilom je upravljao D.D., S.J. je dijete ubacio u zadnji dio automobila i krenuli su dalje, u 13:57 ih je zaustavio otac djevojčice i pitao je jesu li je vidjeli, a odgovorili su odrično. Potom su otišli na divlju deponiju gdje je S. J. bacio tijelo djevojčice. Na deponiji su se zadržali minut i 41 sekundu i vratili se u firmu, rekao je Gašić novinarima, i dodao da o monstruoznosti govori to što je S.J., po nalogu direktora sutradan otišao da traži djevojčicu, zajedno sa ostalim kolegama.

Policija je pogledala snimke deset kamera na kućama na tom putu i utvrdila da je, od 17 vozila toga dana koja su ušla u Banjsko Polje, samo dva izašla iz sela prije policijske blokade. To je bitno zato što je, bilo simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Dijete su, pokazao je GPS, udareno 20 kilometara na sat.

Govoreći o radu operativaca, Gašić je istakao da su ušli u svaku kuću, podrum, šaht, pa čak i zamrzivač na tom području u potrazi za dijetetom, a posebno su detaljno ispitali majku, jer je bilo čudno što je poslije tri godine prvi put došla u tu kuću i dvorište, koje je bilo prilično zapušteno.

Potraga za tijelom još traje

Gašić je precizirao da se radi o pregledanih 46.000 logova telefonskih brojeva i promjena na baznim stanicama, kako bi se vidjelo da li je neko majku pratio i da li je ona imala komunikaciju s bilo kim, pregledane su kamere, GPS na vozilima, kao i 175.000 komunikacija, telefonskih razgovora i poruka.

Na baznoj stanici koja pokriva rejon sela od 658 stanovnika zabilježeno je 42.000 aktivnosti mobilnih telefona. Uključena su sva raspoloživa tehnička sredstva, dronovi, psi tragači, policija je pregledala 200 kuća i stanova, 400 vozila, poligrafski testirala 15 osoba, na baznoj stanici 42.000 telefonskih razgovora 658 stanovnika Banjskog Polja.

On je ukazao da je zbog toga što su tabloidi dolazili do istrage priveden zaposleni u policiji iz Bora i njime će se baviti sektor unutrašnje kontrole.

“Mi smo se trudli da onoliko koliko ne ugrozimo istragu, novinarima bude pristup šta radimo, da ne ugrozimo mjesto događaja”, rekao je Gašić.

On je naglasio da tijelo djevojčice još nije pronađeno, a osumnjičeni su, poslije nestanka Danke bili među 15 poligrafski ispitanih – vozač je imao zakašnjelu reakciju, a suvozač reakciju. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, njihova vozila i službeni auto.

“Sve podatke smo uzeli i sa branika, i iz unutrašnjosti. Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gdje su bacili tijelo. Ali imamo saznanja da se jedan od njih dvojice 28. vratio na mjesto gdje su bacili tijelo, i prebacio ga na drugo mjesto. Ne možemo da im vjerujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu”, rekao je Gašić.

U danu kad je prijavljen nestanak djevojčice 26. marta, u Srbiji je po prvi puta aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”, a u potragu se par dana kasnije uključio Interpol.

Tračak nade da je djevojčica živa pojavio se poslije video-snimke s tramvajske stanice u centru Beča od subote 30. marta na kojem se s dvije žene vidi djevojčica slična Danki Ilić, pa se u istragu uključila i austrijska policija, ali se ispostavilo da je riječ samo o sličnosti, o čemu je ranije danas policija Beča službeno izvijestila MUP Srbije.

Izvor: Agencije