Lokalni izbori u BiH najavljeni za 6. oktobar

Izbori u BiH moraju se organizirati po novima pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik, a ona predviđaju i upotrebu novih tehnologija.

Lokalni izbori uobičajeno tretiraju i kao neka vrsta testa za stranke koje su na vlasti na državnom i entitetskim nivoima (REUTERS/Dado Ruvic)

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini planirani za oktobar bit će raspisani najkasnije do 9. maja, a sredstva za njihovu provedbu su osigurana, potvrdila je u srijedu predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako je odlukom Ministarstva finansija BiH na račun CIK-a uplaćen iznos od sedam miliona konvertibilnih maraka, odnosno 3,58 miliona eura, čime su osigurana ranije planirana sredstva za provedbu izbora.

BiH još nije dobila budžet za 2024, pa je država trenutno na privremenom finansiranju zbog čega je prijetila opasnost po finansiranje izbora no ona je sada otklonjena, piše Hina.

Hadžiabdić je ipak upozorila kako ranije predviđenih sedam miliona KM neće biti dovoljno jer se oktobarski izbori moraju organizirati po novima pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a ona predviđaju i upotrebu novih tehnologija na ograničenom mjestu biračkih mjesta.

Nova izborna pravila

Za to bi trebalo nabaviti novu opremu poput skenera glasačkih listića i video nadzora, za što je potreban dodatni novac.

Nametnutim izmjena izbornog zakona protive se vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik zaprijetio je kako će, ne budu li one povučene, RS donijeti svoj izborni zakon i po njemu provesti oktobarske izbore.

Predsjednica CIK-a sugerirala je kako to neće omesti provedbu zadaća koje ovo tijelo sada ima po važećem izbornom zakonu.

“Mi ćemo učiniti sve da 6. oktobra birači izađu na izbore i da do tada bude sve spremno”, kazala je Hadžiabdić.

Na oktobarskim izborima birači bi trebali odlučivati o novim gradonačelnicima i načelnicima općina u BiH te o zastupnicima u gradskim i općinskim vijećima.

Ti se izbori uobičajeno tretiraju i kao neka vrsta testa za stranke koje su na vlasti na državnom i entitetskim nivoima.

Izvor: Agencije