Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. juni

Na izborima održanim 17. decembra nijedna lista ili stranka nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Brnabić je odluku o raspisivanju izbora potpisala u Domu narodne skupštine i pozvala da izborna utakmica bude fer i korektna (TANJUG/ MARKO ÐOKOVIĆ)

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je u srijedu izbore za Skupštinu grada Beograda za 2. juni ove godine.

Brnabić je odluku o raspisivanju izbora potpisala u Domu narodne skupštine i pozvala da izborna utakmica bude fer i korektna, a da svi građani izađu na izbore i pokažu kojim smjerom Beograd treba da ide i da se razvija, prenosi Tanjug.

Prethodno je u prvoj polovini marta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će novi izbori u Beogradu biti održani 2. juna.

Vučić je tada u obraćanju iz Predsjedništva Srbije rekao da će izbori u Beogradu biti raspisani 3. aprila.

Vlast u Beogradu

Na izborima održanim 17. decembra nijedna lista ili stranka nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu protesta poslije dva masovna ubistva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

OESC-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izvještaju naveo da na izborima 17. decembra uvjeti nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsjednika Vučića, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Dodalo se da su zabilježeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Izvor: Agencije