Kineski predsjednik u zvaničnoj posjeti Srbiji u maju

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da će Xi Jinping od 5. do 10. maja posjetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku.

Iz Predsjedništva Srbije je saopšteno da će posjetu predsjednika Kine moći pratiti ograničen broj medija (Kenzaburo Fukuhara/Reuters)

Predsjednik Kine Xi Jinping boravit će sljedeće sedmice u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, saopšteno je u Beogradu i Pekingu, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostit će predsjednika Kine Xi Jinpinga 7. i 8. maja, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da će Xi Jinping od 5. do 10. maja posjetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku.

Kako prenosi Sinhua, predsjednik Kine u Francusku putuje na poziv predsjednika Emmanuela Macrona, u Srbiju na poziv predsjednika Aleksandra Vučića, a u Mađarsku na poziv predsjednika i premijera te zemlje Tamaša Suljoka i Viktora Orbana.

Program posjete još nije objavljen.

Srbija ‘čelični prijatelj’ Kine

Iz Predsjedništva Srbije je saopšteno da će posjetu predsjednika Kine moći pratiti ograničen broj medija prema principu reciprociteta s gostujućom delegacijom i da medijske grupacije koje u vlasništvu imaju više medija mogu akreditovati samo jednu medijsku kuću prema vlastitom izboru.

Ministri trgovine Srbije i Kine su u oktobru u Pekingu potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini, a potpisivanju su prisustvovali i predsjednici Aleksandar Vučić i Xi Jinping.

Sporazum podrazumijeva smanjenje ili ukidanje carina za više od 10.000 srbijanskih i 9.000 kineskih proizvoda. Osim tog sporazuma, potpisan je i akcijski plan za provedbu inicijative „Pojas i put“, kao i dva sporazuma o saradnji u okviru industrije i ekonomske razvojne politike.

Delegacija Srbije tada je bila u posjeti Kini povodom Trećeg foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, što je inicijativa Kine za ekonomsku saradnju s državama Euroazije.

Xi je tada Srbiju nazvao „čeličnim prijateljem“ Kine, dodavši kako su “dvije države unaprijedile saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture, uz kontinuirano unapređenje, dubine, širine, kvaliteta i efikasnosti saradnje”.

Izvor: Agencije