Kastrati: Slab odziv Srba na sjeveru Kosova za popis stanovništva

‘Oni trebaju znati da je to dobro za njih, da se zna broj onih koji žive u tim opštinama’, rekao je izvršni direktor Kosovske agencije za statistiku i još jednom pozvao Srbe da učestvuju u popisu.

Popis stanovništva na Kosovu trajat će do 17. maja (Valdrin Xhemaj/Reuters)

Unutar srpske zajednice na sjeveru Kosova i dalje je slab odziv za popis stanovništva, rekao je izvršni direktor Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, za razliku od Srba na sjeveru, Srbi na jugu Kosova se masovno registruju u drugom popisu na Kosovu nakon 1999. godine.

Kastrati je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je zbog bojkota popisa na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, razgovarao s predstavnicima nekoliko međunarodnih institucija, koji će Srbima na Kosovu prenijeti detalje sa sastanaka.

“Oni trebaju znati da je to dobro za njih, da se zna broj onih koji žive u tim opštinama”, rekao je Kastrati i još jednom pozvao Srbe da učestvuju u popisu, prenose Reporteri.net.

Srbi koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova bojkotovali su posljednji popis održan 2011. godine, dok je odziv Srba južno od rijeke Ibar bio samo djelimičan.

Popis se ove godine prvi put obavlja i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica na sjeveru Kosova.

Protivljenje srpskih stranaka

Popis stanovništva na Kosovu trajat će do 17. maja, a njemu se protive srpske stranke jer smatraju da za taj proces “nije trenutak”.

“Učestvovanje u procesima koje organizuje (premijer) Albin Kurti bilo bi najveće poniženje za srpski narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima”, navodi se u saopštenju.

Posljednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na sjeveru gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opštinama u centralnom dijelu Kosova Srbi taj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu bio je približno 1,8 miliona, od čega približno 25.000 Srba. Ali, prema procjenama civilnog sektora na Kosovu živi približno 100.000 pripadnika srpske zajednice.

Izvor: Agencije