Osmani: Nakon članstva u Vijeću Evrope porodice nestalih Kosovara mogu tužiti Srbiju

Porodice nestalih moći će tužiti Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava, rekla je kosovska predsjednica.

Osmani je optužila Srbiju da i danas, 25 godina kasnije, sakriva tragove zločina. (REUTERS/Johanna Geron)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u subotu da će nakon prijema Kosova u Vijeće Evrope, porodice nestalih moći tužiti Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava.

“Nakon ulaska u Vijeće Evrope, sve porodice će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava. Moći će tužiti Srbiju za povredu prava na život članova porodice, povredu prava na ljudsko dostojanstvo i mnogih drugih prava. Članstvo u Vijeću Evrope koristiće svim građanima, ali uglavnom porodicama kojima je pravda uskraćena 25 godina”, rekla je Osmani prilikom obilježavanja Dana nestalih, prenijela je Beta.

Osmani je optužila Srbiju da i danas, 25 godina kasnije, sakriva tragove zločina.

‘Sloboda potpuna kada se vrate naši najmiliji’

“Predsjednik vladine komisije Andin Hoti više puta je slao pisma Srbiji u kojima je tražio da, u skladu sa dogovorom u Briselu, otvore policijske i vojne arhive u kojima postoje jasni dokazi o učestvovanju u masakrima, ali i u poslijeratnoj operaciji skrivanja posmrtnih ostataka. Srbija još uvek nastavlja kršiti ovaj veoma važan dogovor postignut u Briselu”, dodala je.

Kazala je da će institucije Kosova nastaviti biti uz porodice, da “podijele bol, jer svih 1.600 nestalih su članovi porodica cijelog Kosova”.

“To je naša rana, rana Kosova koja će ostati otvorena sve dok se ne vrate svi. Sloboda će biti potpuna tek kada nam se vrate svi naši najmiliji”, zaključila je kosovska predsjednica.

Izvor: Agencije