Sud BiH oslobodio većinu uhapšenih u operaciji ‘Black Tie’

Ukupno 23 osobe privedene su ranije ove sedmice u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv mreže osoba povezanih s međunarodnom grupom krijumčara narkoticima.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za samo tri od 23 osobe, koje su početkom sedmice uhapšene pod sumnjom da su saradnici jednog od najvećeg kartela koji je krijumčario drogu iz Latinske Amerike u Evropu, a na slobodu su u četvrtak pušteni i policajci te policijski dužnosnici koji su, također, privedeni.

Sud BiH je zaključio kako nema osnovane sumnje da su direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH Vahidin Munjić te šef Posebne jedinice entitetskog MUP-a Mustafa Selmanović, kao i trojica policajaca počinili krivičina djela pa je i odbacio zahtjeve da im se odredi pritvor.

Ta je mjera izrečena za samo tri osobe, uključujući Adnana Smajlovića kojeg Tužiteljstvo BiH smatra vođom grupe koja je za narkokartel, sa sjedištem u Dubaiju i na čijem je čelu Edin Gačanin, “prala” novac na području BiH, ulažući ga u nepokretnosti, automobile i dragocjenosti.

Za još pet osoba koje su pod istragom Sud BiH je odredio mjere ograničenja poput zabrane putovanja izvan zemlje i sastajanja s drugim osumnjičenima i potencijalnim svjedocima.

Munjić, Selmanović i policajci u okviru operacije “Black Tie”, u kojoj je učestvovao i Europol, privedeni su pod sumnjom za zlopotrebu položaja i ovlasti, koju je Sud u BiH odbacio kao neutemeljenu.

Na ročištu za određivanje pritvora tužitelj Sanjin Kulenović je iznio tvrdnje da je vođa narkokartela Edin Gačanin preko zaštićene aplikacije “Sky” izdavao naloge Smajloviću i ostalima iz grupe o načinu distribucije i ulaganja novca koji im je slao, a zarađen je preprodajom droge.

Politički utjecaj u BiH

Za to je stvorena cijela mreža povezanih stvarnih i fiktivnih tvrtki, a tokom istrage i analize obavljenih razgovora, koji su naknadno dešifrirani u saradnji s inozemnim policijskim agencijama, utvrđeno je, prema Tužilaštvu, kako je Gačaninov kartel posredstvom svojih saradnika razvijao i planove da u BiH ostvari politički utjecaj kroz postojeće ili neke nove političke stranke.

U tužilačkim se dokumentima tako spominje pokupaj da se stranka Narod i pravda (NiP), koja je sada dio vladajuće koalicije, uvuče u tu mrežu.

Nakon sudske odluke da se većina uhapšenih odmah oslobodi reagirao je lider NiP-a Elmedin Konaković koji je na Facebooku u četvrtak to označio kao ključan dokaz da u BiH postoji “pravosudno-medijsko-policijska mafija”.

“Posebno sam ponosan jer je NiP njihov najveći problem i njihova prva meta”, rekao je Konaković.

Izvor: Al Jazeera i agencije