Taktika Srbije pri odvraćanju od UN-ove Rezolucije o Srebrenici: Izbit će nevolje

Formalni predlagači rezolucije su Njemačka i Ruanda, a sponzori dvadesetak drugih država među kojima su i najutjecajnije zapadne zemlje.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili su više od osam hiljada Bošnjaka na istoku Bosne u julu 1995. godine (REUTERS/Dado Ruvic)

Taktika Rusije i Srbije u Ujedinjenim narodima pri odvraćanju od Rezolucije o genocidu u Srebrenici jeste da sagovornicima kažu da će rezolucija uzrokovati nasilje, da će doći do sukoba i da će cijeli Balkan biti destabiliziran, ocijenio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić koji izvještava iz Washingtona.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ranije ove sedmice u New Yorku stalne članice UN-a da odbace predloženu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čije se usvajanje očekuje u maju.

Vučić je na prijemu, koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na Zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

“Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga tražimo da se ona povuče, a ako ne bude tako, pozivamo članice da glasaju protiv”, rekao je Vučić.

Puljić navodi da u UN-u ima diplomata “koji ništa ne znaju o genocidu u Srebrenici i prvi put čuju za te zločine”.

“Srbija i Rusija im govore da je rezolucija problem, da će izazvati nevolje. Zato predlagači i sponzori rezolucije moraju uložiti maksimalne napore da objasne da je genocid zaista počinjen”, rekao je Puljić.

Sjećanje na genocid

O rezoluciji, čiji su formalni predlagači Njemačka i Ruanda a sponzori dvadesetak drugih država među kojima su i najutjecajnije zapadne zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, glasat će se 2. maja na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prema zasad planiranom protokolu.

Prema radnoj verziji rezolucije, u tom se dokumentu podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam hiljada Bošnjaka na istoku Bosne i poziva se da 11. juli bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja te na sankcioniranje onih koji negiraju genocid.

Vlasti u Srbiji i entitetu Republika Srpska ne poriču da je u Srebrenici počinjen zločin, ali negiraju da je riječ o genocidu, kako je to presudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodni sud pravde 2007.

Izvor: Al Jazeera