Podignita optužnica protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Osumnjičeni Jasmin Mulahusić se tereti da je počinio krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH (Tužilaštvo BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine u BiH, nastanjenog u Luksemburgu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti i ugrožavanja sigurnosti.

U optužnici se navodi kako je Mulahusić, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

Prikupljeni dokazi

Iz Tužilaštva BiH navode da je na taj način izazivao i raspirivao razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

“Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo”, navodi se u saopćenju.

Ističu kako je Mulahusić javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta Sarajevu i u institucijama BiH osoba hrvatske i srbijanske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u BiH.

“Djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe”, stoji u saopćenju.

Optužnica na potvrđivanju

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. KZ-a BiH, kao i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ-a F BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije