Rezolucija o genocidu u Srebrenici u fokusu: Vučić ponosan na borbu u UN-u

Predsjednik Srbije vraća se iz New Yorka gdje je lobirao protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti o UNMIK-u (TANJUG/ STR)

Predsjednik Srbije Aleksanar Vučić naveo je danas pred polazak iz New Yorka za Beograd kako je “ponosan na borbu koju je Srbija vodila u UN” i ocijenio da će ona “ostaviti trag kako na samom glasanju o rezoluciji o Srebrenici tako i kasnije u bilateralnim odnosima”, prenosi Tanjug, kao i mnogi srbijanski mediji uz bombastične naslove da “sve vri u UN-u”.

“Ponosan sam na to kako su se u UN borili, jer kad se borite za svoju zemlju, vaše je da napravite sve što možete. Srbija se bori za svoju teritoriju i slobodu i nastaviće to da čini, a naše je da čuvamo interese svoje zemlje, na svakom mestu”, naveo je Vučić na Instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

Predsjednik Srbije je naglasio da je zamolio za podršku i pomoć.

Brojni sastanci

“U UN sve vri. Dobro je što smo proveli mnogo vremena ovde, to će ostaviti trag kako na samom glasanju tako i kasnije u našim bilateralnim odnosima”, naveo je on i dodao kako je pred Srbijom i njenim rukovodstvom i predstavnicima “još mnogo posla koji treba da se uradi”.

“Ostalo je i da nastavimo da se borimo, da uzdignute glave izađemo posle svega, a onda da se posvetimo daljem napretku Srbije”, naveo je Vučić na Instagramu.

On je u ponedjeljak navečer predstavljao Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti UN u New Yorku na kojoj je predstavljen šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guterresa o radu UNMIK-a, navodi Tanjug.

Vučić je tokom boravka u New Yorku, pred sjednicu Generalne skupštine na kojoj se početkom maja razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici u sjedištu UN održao niz konsultacija sa predstavnicima država članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.

Bombastični naslovi

Nakon njegove objave na Instagramu, srbijanski mediji su prenijeli njegove riječi i ‘izvukli’ bombastične naslove poput onoga na Blicu: “‘USPELI SMO STVARI DA ZAKOMPLIKUJEMO, SVE VRI’ Oglasio se Vučić iz Njujorka o konsultacijama o Rezoluciji o Srebrenici: Za pet zemalja smatramo da ne glasaju KAKO JE NAREĐENO”.

“Uspeli smo malo da im zakomplikujemo stvari”, glavni je naslov na portalu beogradske Politike, a slično piše i internetska stranice Happy TV, dok se državna Radiotelevizija Srbije odlučila za drugi smjer: ‘Vučić u Njujorku: Naše je da se borimo i čuvamo sopstvene interese’.

Druga odgoda

Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da se izjasni o Rezoluciji, ali je glasanje odgođeno. Ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera – prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa 2. maja.

Prema radnoj verziji rezolucije, u tom se dokumentu podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam hiljada Bošnjaka na istoku Bosne i poziva se da 11. juli bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja te na sankcioniranje onih koji negiraju genocid.

Vlasti u Srbiji i entitetu Republika Srpska ne poriču da je u Srebrenici počinjen zločin, ali negiraju da je riječ o genocidu, kako je to presudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodni sud pravde 2007.

Izvor: Al Jazeera i agencije