EP: Bezvizni režim za stanovnike Kosova s pasošima Srbije

Ova odluka osigurava da cijeli region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u Evropsku uniju.

Građani Kosova sa spomenutim pasošima također nisu bili obuhvaćeni viznom liberalizacijom za građane Srbije 2009. godine (AFP)

Evropski parlament (EP) danas je izglasao viznu liberalizaciju za nosioce pasoša Srbije, koje izdaje Koordinacioni centar Srbije.

Poslanici Evropske komisije su sa 406 glasova za, 97 protiv i 94 uzdržana glasali za podršku bezviznom režimu za putovanja u Evropsku uniju do 90 dana za nosioce srbijanske pasoša izdatih od Koordinacione uprave Srbije, koja izdaje pasoše kosovskim Srbima, saopćeno je na web stranici Evropskog parlamenta, prenosi Anadolija.

Ističe se da ova odluka osigurava da cijeli region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU.

‘Pragmatično rješenje’

Izvjestilac za vize Matjaž Nemec izjavio je da je proširenje vizne liberalizacije EU na stanovnike Kosova koji imaju srbijanske pasoše važno za sprečavanje diskriminacije ovih građana, koji ostaju jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je još uvijek potrebna viza za putovanje u Schengenski prostor.

“Ova tehnička odluka nije pokušaj rješavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rješenje da se osigura jednak tretman. Sada kada je prijedlog usvojen u Parlamentu, nadam se da će zakon brzo biti finalizovan prije EU izbora ​od ​6. do 9. juna”, rekao je Nemec.

Ova vizna liberalizacija može stupiti na snagu kada ga usvoji i Evropsko vijeće, a stupi će na snagu dvadesetog dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Vizna liberalizacija za građane Kosova, koji su nosioci kosovskih pasoša koja je stupila na snagu 1. januara 2024. godine, nije obuhvatala građane Kosova sa srbijanskim pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu.

Građani Kosova sa spomenutim pasošima također nisu bili obuhvaćeni viznom liberalizacijom za građane Srbije 2009. godine.

Izvor: Agencije