Dodik ponovno u Rusiji

Milorad Dodik je otputovao u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati na međunarodnom sigurnosnom forumu koji organiziraju ruske vlasti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ruski čelnik Vladimir Putin tokom ranijeg susreta (Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS/Arhiva)

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je otputovao u Rusiju kako bi iskazao želju za jačanjem odnosa s Vladimirom Putinom, a u utorak je, tokom sastanka s čelnikom Ruskog vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, to i potvrdio.

Dodik je otputovao u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati na međunarodnom sigurnosnom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a tamo je poveo i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, s čijom je strankom u koaliciji na državnom nivou, prenosi Hina.

Kako je izvijestio javni servis Republike Srpske (RTRS), Dodik se odmah sastao s Patruševim koji slovi za jednog od najbližih Putinovih saradnika.

Njih su dvojica razgovarali o saradnji RS-a i Rusije, a Patrušev je posebno hvalio dobre lične odnose Dodika i Putina.

‘Lični odnosi’

“Vaši odlični lični odnosi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom vode odličnim odnosima RS-a i Ruske Federacije”, kazao je Patrušev na sastanku, dodajući kako je svjestan da je RS zbog toga izložena velikim pritiscima.

Dodik mu je uzvratio konstatacijom kako ga pritisci neće pokolebati. “Trpimo velike pritiske, ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom”, izjavio je.

Aktuelni predsjednik RS-a, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, u Rusiju je otputovao u trenutku kada je BiH suočena s ozbiljnom političkom krizom.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u ponedjeljak je upozorio kako su odnosi u vladajućoj koaliciji “najgori dosad”.

Krizu je uzrokovao Dodikov zahtjev za ukidanje tehničkih izmjena izbornog zakona, koje je u martu nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, kao i protivljenje najavljenom usvajanju rezolucije u Ujedinjenim narodima, kojom bi se 11. juli proglasio danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Zbog toga je Dodik aktuelizirao svoje prijetnje osamostaljenjem RS-a, a to je učinio i uoči odlaska u Rusiju. “Ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem”, izjavio je Dodik u ponedjeljak.

Izvor: Agencije