Sjeverna Makedonija u srijedu bira predsjednika

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsjednik Stevo Pendarovski i kandidatkinja opozicije Gordana Siljanovska-Davkova.

U Sjevernoj Makedoniji u srijedu će biti održan prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će se za mjesto šefa države boriti sedam kandidata, prenosi agencija Beta.

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsjednik Stevo Pendarovski, koga u kandidaturi za drugi mandat podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska-Davkova, kandidatkinja makedonske opozicijske konzervativne stranke VMRO-DPMNE.

Prema posljednjoj objavljenoj anketi Centra za politička istraživanja i komunikacije (CRPC), za Siljanovsku-Davkovu glasalo bi 20,4 posto, a za Pendarovskog 16,8 posto ispitanika.

Drugi krug i parlamentarni izbori

Retorika to dvoje kandidata se posljednjih dana, u kampanji koja je formalno počela 4. aprila, zaoštrila toliko da se Pendarovski požalio Komisiji za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije da su Siljanovska-Davkova i VMRO-DPMNE u više navrata, na javnim skupovima i mitinzima, iznosili lične uvrede i klevete na njegov račun, s elementima govora mržnje.

Proevropski političar Pendarovski, koji je kao zajednički kandidat SDSM-a i albanske partije DUI, prije pet godina pobijedio Siljanovsku-Davkovu u drugom krugu izbora, očekuje to i ovaj put.

Očekivani drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan zajedno s parlamentarnim izborima 8. maja.

Obećanja iz kampanja

U kampanji nazvanoj “Stevo moj predsjednik”, Pendarovski ističe da će, ako dobije povjerenje građana, državu voditi i narednih pet godina, nastaviti raditi za platu, a ne za procente, kao i da će nastaviti kritizirati kriminal i visoku korupciju bilo koga u državi, uključujući i one koji su ga podržavali.

Prema riječima Pendarovskog, glas za njega znači da će Sjeverna Makedonija nastaviti put ka Evropskoj uniji i garantira da se država neće vratiti u balkansko sivilo, kakvo je vladalo “u vrijeme režima”, kako ga je nazvao, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

U kampanji pod motom “Makedonija ponovno gorda (ponosna)” Siljavska-Davkova kaže da će kao predsjednica voditi beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala, osporava rezultate Vlade SDSM-a i DUI-ja u evropskim integracijama i optužuje dosadašnju vlast za korupciju.

Kritikujući dogovor koji je ta koalicijska Vlada postigla da bi Sjeverna Makedonija počela pristupne pregovore, kaže da nije protiv Evropske unije, već da je za ulazak u nju, ali uz poštivanje međunarodnog prava, nacionalnih i državnih interesa.

Situacija u albanskim strankama

Prema anketi CRPC-a, u albanskom političkom bloku gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz opozicijske koalicije “Vredi”, koju podržava kosovska stranka “Samoopredjeljenje”, ima tijesnu prednost ispred ministra vanjskih poslova Bujara Osmanija iz koalicije, koju okuplja DUI, nazvane “Evropski front”. Za Taravarija bi glasalo 7,9 posto, a za Osmanija 6,9 posto ispitanika.

Oba kandidata albanskih stranaka nude nastavak evropskog puta i kao uvjet za buduće učešće Albanaca u koalicijskoj vladi postavljaju usvajanje ustavnih izmjena za uvođenje Bugara u Ustav, što je uvjet za nastavak pregovora sa EU-om.

Taravari i Osmani se, osim toga, zalažu i da formulacija u Ustavu “jezik koji govori najmanje 20 posto stanovništva” zamijeni sa “albanski jezik” i da se budući predsjednik Sjeverne Makedonija bira u parlamentu, a funkcioneri DUI-ja to postavljaju i kao uvjet za podršku te stranke u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Obećanja tri kandidata

Analitičar Sefer Tahiri je ocijenio da bi Pendarovski mogao u prvom krugu dobiti određen dio, ali ne veliki, albanskih glasova, jer SDSM na parlamentarnim izborima na listama ima i dva Albanca.

Prema njegovom mišljenju, albanske političke partije će u drugom krugu predsjedničkih izbora “imati veoma nezavidnu poziciju”.

“Prvo, DUI neće moći tražiti od glasača da podrže Pendarovskog zbog fakta da će to značiti zatvaranje vrata za VMRO-DPMNE. Moguće je da ‘Vredi’ zatraži da se glasa za Gordanu Siljanovsku-Davkovu, ali samo pod jednom uvjetom, a to je da bude objavljena vladina pred-koalicija VMRO-DPMNE i ‘Vredi’ s jasnim detaljima o ustavnim izmjenama i zahtjevima Albanaca”, rekao je Tahiri.

Predsjednički kandidati tri manje makedonske stranke (gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski – ‘Znam’, Biljana Vankovska – ‘Levica’ i načelnik Skopske općine Karpoš Stevčo Jakimovski – ‘Grom’), slično kao i VMRO-DPMNE, obećavaju vraćanje dostojanstva makedonskoj naciji i državi, kao i preispitivanje Prespanskog sporazuma i Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu s Bugarskom, koje je potpisala koalicijska vlada SDSM-DUI.

Ta tri kandidata, kojima se ne daju veće šanse za prolazak u drugi krug, kritiziraju Evropsku uniju, ali jedino ljevičarka Vankovska smatra da treba raskinuti oba pomenuta sporazuma i izaći iz NATO-a.

O parlamentarnim izborima

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji koriste dvokružni sistem, prema kome kandidat može pobijediti i u prvom krugu, ukoliko osvoji više od 50 posto glasova. U eventualnom drugom krugu borit će se dva prvoplasirana kandidata iz prvog kruga, ali izlaznost mora biti najmanje 40 posto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio validan.

Na parlamentarnim izborima 8. maja učestvovat će 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri stranke su predala liste u svih šest izbornih jedinica.

Sve tri najveće stranke – SDSM, VMRO-DPMNE i DUI na ovim izborima nastupaju u koalicijama s manjim strankama, a i opozicijske stranke etničkih Albanaca su se ujedinile u koaliciju “Vredi”, u pokušaju da poraze vladajući DUI koji je na vlasti više od 20 godina i koji optužuju za kriminal i korupciju.

Analitičari procjenjuju da će najveći broj mandata u parlamentu, koji ima 120 mjesta, dobiti koalicija “Tvoja Makedonija” opozicijskog VMRO-DPMNE-a Hristijana Mickoskog, za koju bi, prema anketi CRPC-a, glasalo 22,8 posto ispitanika, dok bi glas konkurentskom SDSM-u i koaliciji “Za evropsku budućnost” dalo 16,3 posto.

‘Vraćanje države i dostojanstva’

U albanskom političkom bloku razlika je mnogo manja. Za albansku opoziciju predvođenu koalicijom “Vredi”, koju podržava stranka kosovskog premijera Albina Kurtija, glasalo bi 7,7 posto ispitanika, dok bi za “Evropski front”, koji predvodi DUI, glasalo 6,9 posto ispitanih.

Za stranku “Levica” bi glasalo 3,9, a za stranku “Znam” 3,2 posto birača. Ukupno 17,6 posto je odgovorilo da neće glasati ni za koga, a 22,6 posto nije dalo nikakav odgovor.

Da će formirati buduću vladu očekuju i lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski i bivši premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, čija je koalicijska vlada s DUI-jem počela prvu fazu pregovora sa EU-om.

Mickoski, čija je stranka blokirala početak druge faze pregovora s EU-om, sprečavajući ustavne izmjene, osim novih razvojnih projekata nudi i “vraćanje države te nacionalnog dostojanstva”.

“Ovo su izbori na kojima narod treba vratiti državu koju je otela nekolicina iz DUI-ja i nekolicina njihovih sluga iz redova SDSM-a. Ovo je izbor između ponosne i dostojanstvene Makedonije s pristojnim životom i druge opcije koju nude drugi, odnosno da Makedonija bude opljačkana i ponižena”, kaže Mickoski.

Predsjednik VMRO-DPMNE-a, koji je prethodno najavljivao moguću koaliciju s albanskom opozicijom, posljednjih dana je u kampanji pozvao na nacionalno jedinstvo i proglasio moratorij na napadanje s “Levicom” Dimitra Apasijeva i “Znam” Maksima Dimitrevskog, s idejom da s tim strankama formira parlamentarnu većinu.

Žele u Evropsku uniju 2030. godine

Čelnik SDSM-a Dimitar Kovačevski je, na početku kampanje za parlamentarne izbore 18. aprila, izjavio kako je uvjeren da će koalicija oko njegove partije “Za evropsku budućnost” pobijediti na parlamentarnim izborima i formirati novu vladu, koja će zemlju uvesti u EU.

“Uvjeren sam da ćemo za 20 dana zajedno staviti pečat na veliku pobjedu i uspjeh evropske Sjeverne Makedonije. SDSM i koalicija ‘Za evropsku budućnost’ dobit će veliku podršku građana i formirat ćemo novu vladu koja će najkasnije do 2030. odvesti državu u Evropsku uniju, ali će i dovesti Evropu ovdje u Sjevernu Makedoniju”, rekao je Kovačevski.

Istakao je da “nema odustajanja do završavanja pregovora s Evropskom unijom do 2028. godine i ispunjavanja sna da Sjeverna Makedonija bude dio Unije do 2030. godine”.

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsjedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača. Za praćenje predsjedničkih izbora 24. aprila u DIK-u je akreditovano 942 posmatrača, stranih novinara i prevodilaca.

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsjedničke i 11. parlamentarne izbore.

Izvor: Agencije