Na sjeveru Kosova glasanje o smjeni načelnika opština

Gotovo 50.000 Srba ima pravo glasa na referendumu u četiri opštine na sjeveru Kosova, no Srpska lista i druge stranke odlučile su se na bojkot glasanja.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, je najavila da neće učestvovati na glasanju (Florion Goga / Reuters)

Na biračkim mjestima u opštinama Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u 7:00 sati počelo je glasanje za smjenu načelnika, koji su izabrani na izborima koje je najveći broj srpskih partija bojkotovao.

Iz Centralne izborne komisije Kosova je saopćeno da pravo glasa ima 46.556 građana ili 1.461 više u odnosu na izbore koji su održani 23. aprila prošle godine, prenosi Beta.

Da bi proces smjene načelnika bio uspješan za njihovu smjenu opciju “da” mora zaokružiti najmanje 50 posto plus jedan birač sa pravom glasa, u svakoj od četiri opštine na sjeveru Kosova.

Bojkot Srba

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, kao i druge srpske stranke su najavila da neće učestvovati na glasanju, koje se završava u 19:00 sati. Kao razlog naveli su “brojne opstrukcije Prištine”, prenosi Tanjug.

Albanske stranke i njihovi kandidati pobijedili su prošlog aprila, uprkos maloj izlaznosti od samo tri do pet posto što je ubrzo izazvalo demonstracije.

Izvor: Agencije