EU osuđuje ponovljeno negiranje činjenica o genocidu u Srebrenici

U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida, poručuje EU.

Zastupnici entitetske skupštine Republike Srpske su podržali Izvještaj o Srebrenici u kojem se negira genocid (EPA)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osudila je najnovije negiranje genocida u Srebrenici “u režiji” političkog vrha bh. entiteta Republika Srpska.

“Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu, tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga ‘Srpska te zove’ 18. aprila 2024. godine”, saopćeno je iz Delegacije EU-a u Sarajevu

Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava, dodaje se u saopćenju.

“Riječ je o historijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida”, navode iz Delegacije EU.

U saopćenju za javnost naglašavaju da su nesporna stradanja bh. građana svih nacionalnosti, tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je, kako naglašavaju, empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava.

“U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je historijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja.

Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijetet prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana”, navode u saopćenju za javnost iz Delegacije EU u BiH.

Reakcija Američke ambasade

Ranije su negiranje genocida u Srebrenici osudili iz Američke ambasade u Sarajevu.

“Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i drugih lidera iz RS-a na sjednici NSRS i mitingu u Banjoj Luci”, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini.

Navode kako je negiranje genocida uvreda žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Dodaju da negiranje genocida razara društveno tkivo Bosne i Hercegovine, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH, prenosi Anadolija.

“U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN-a”, navedeno je u saopćenju.

‘Rezolucija ne pripisuje odgovornost bilo kojem narodu’

“Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom”, dodaje se.

Ambasada tvrdi da su prijetnje koje je izrekao Dodik još jedan dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH.

“Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS-a još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD je spreman odgovoriti na te antidemokratske i antidejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije”, navode u saopćenju.

OSCE osudio odluke NSRS-a

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke NSRS-a na jednostranom prijenosu nadležnosti s države na entitet sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta.

“Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovno potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH”, navodi se u njihovom saopćenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u državi. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

Iz OSCE-a apeliraju na NSRS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i pozivaju sve političke lidere u BiH da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

Skupština RS-a usvojila entitetski izborni zakon i izvještaj koji negira genocid

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska u četvrtak su usvojili entitetski izborni zakon, kojim se prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.

Za ovaj zakon glasao je 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, a četiri suzdržana, javlja Fena. Zastupnici opozicije su bili uzdržani ili protiv.

Zakonom je predviđeno da Republička izborna komisija u potpunosti preuzme provođenje izbora na teritoriji tog entiteta od državne Centralne izborne komisije.

Usvajanje zakona predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada ocijenili su kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Evropska unija je entitetskim vlastima poručila da će, ne odustanu li od usvajanja, snositi ozbiljne posljedice.

Zastupnici su podržali i Izvještaj o Srebrenici u kojem se negira genocid. Tako je usvojen i Zaključni izvještaj “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine”, koju je formirala Vlada RS-a, kao i zaključci u vezi s tim izvještajem.

Izvor: Agencije