Bećirović i Komšić pozvali UN da zaštiti istinu o Srebrenici

Bećirović i Komšić poručili su da će usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, UN ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

Bećirović i Komšić su posebnu zahvalnost iskazali zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje (Predsjedništvo BiH)

Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, prenosi Fena.

Bećirović i Komšić su posebnu zahvalnost iskazali zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje na ekonomskom, socijalnom, političkom, kulturnom, obrazovnom i polju zdravstvene zaštite, te pomaganju ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s Francisom ponovo je naglašen značaj pravosnažnih presuda najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) kojima je potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN-ovoj Sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

“Riječ je o sudskim presudama koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a, istovremeno se štite i demokratske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN, ali i doprinosi da se takvi zločini više nikada ne ponove”, naglasili su Bećirović i Komšić.

Lekcije iz prošlosti

Oni su istakali da bi usvajanje rezolucije trebalo potaknuti države članice UN-a da, između ostalog, usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

“Radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta ove najbitnije međunarodne organizacije, izuzetno je važno da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao što je to prezentirano u izvještaju Generalnog sekretara u vezi s Rezolucijom Generalne skupštine 53/35 Pad Srebrenice (A/54/549)”, istakli su.

Bećirović i Komšić poručili su da će usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, UN ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

“Rezolucija ne govori samo o prošlosti, nego i o važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije, te će pridonijeti izgradnji otvorenog društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima”, naglasili su Bećirović i Komšić, prema saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Izvor: Agencije