Sarejevska policija privela dvije osobe zbog napada na kuću načelnika Čengića

Ručna bomba bačena je u ponedjeljak rano ujutro na kuću u kojoj živi načelnik sarajevske općine Stari grad Irfan Čengić a on je ocijenio kako je riječ o ciljanom napadu.

Čengić je napad na negovu kuću opisao kao pokušaj pritiska na njegove odluke koje donosi kao načelnik Starog Grada (Hazim Aljović/Fena)

Službenici Uprave policije Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo priveli su dvije osobe zbog sumnje da su 1. aprila počinile krivično djelo aktiviranje eksplozivne naprave u neposrednoj blizini porodične kuće načelnika sarajevske općine Stari Grad Irfana Čengića.

Slobode su lišena dva muškarca, jedan 1995. a drugi 1992. godište, oba iz Sarajeva.

Oni se nalaze u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo na kriminalističkoj obradi, saopćila je policija.

Hapšenje je izvrešeno pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Ručna bomba bačena je u ponedjeljak rano ujutro na kuću u kojoj živi načelnik sarajevske općine Stari Grad a on je ocijenio kako je riječ o ciljanom napadu smišljenom kako bi ga se prisililo da odustane od mjera čiji je svrha spriječiti kriminal i zloporabe.

‘Pokušaj zastrašivanja’

Irfan Čengić je incident komentirao na Facebooku objavivši kako je riječ o zastrašivanju s ciljem da ga se spriječi u nakani vraćanja pokradene općinske imovine.

“Ovo je nastavak prijetnji koje dobivam kao izabrani dužnosnik da prestanem provoditi zakone, odluke, nalaze revizije, inspektora i tužilaštva kako bi oni mogli nastaviti zloupotrebljavati općinske resurse”, napisao je Čengić koji je član vladajućeg SDP BiH.

On je za načelnika Starog Grada izabran na vanrednim izborima 2023. godine raspisanim nakon što je uhapšen i pritvoren Ibrahim Hadžibajrić, koji je godinama bio na toj dužnosti prvo kao stranački a onda i kao nezavisni kandidat.

Hadžibajrić je u pritvoru od maja prošle godine, a pod istragom je zbog sumnje na organizirani kriminal, zloporabu položaja i ovlasti, pranje novca, primanje i davanje dara.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti ga da je od 2019. do maja 2023. godine zajedno s Elmedinom Karišikom organizirao i vodio kriminalnu grupu a istraga je proširena i na njegovog sina te sestru.

Čengić je sada poručio kako ga napad nije zastrašio i kako će nastaviti s razotkrivanjem svih nezakonitosti iza kojih stoji bivši načelnik.

“Neću odustati ni milimetra jer ako se prvi čovjek zajednice povuče pod pritiskom šta da obični ljudi očekuju sutra kada dođu na njihova vrata”, rekao je Čengić.

Izvor: Agencije