Vlasti Srbije oslobodile zamjenika direktora Kosovske policije

Srbija je dan ranije zadržala deset pripadnika Kosovske policije, među kojima je bio i Janković koji je posljednji oslobođen.

Kosovosko ministarstvo je obavijestilo da je 'nakon značajnog međunarodnog pritiska, ambasador Jetish Jashari, predstavnik Kancelarije Republike Kosova u Srbiji, potvrdio oslobađanje zamjenika direktora KP-a Dejana Jankovića' (Al Jazeera)

Vlasti u Srbiji su u četvrtak navečer oslobodile zamjenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova, prenosi Anadolija.

Ministarstvo je obavijestilo da je “nakon značajnog međunarodnog pritiska, ambasador Jetish Jashari, predstavnik Kancelarije Republike Kosovo u Srbiji, potvrdio oslobađanje zamjenika direktora KP-a Dejana Jankovića”.

Kako navode iz Ministarstva na mreži X, zamjenik direktora Dejan Janković, koji je samovoljno pritvoren dva dana zaredom i kojeg su ispitivale srbijanske vlasti, na putu je za Kosovo.

Zadržavanje kosovskih građana

Srbija je dan ranije zadržala deset pripadnika Kosovske policije, među kojima je bio i Janković koji je posljednji oslobođen.

Osim policajaca, vlasti u Srbiji su i 20 sati na graničnim prelazima zadržavale stotine kosovskih građana, poslije pobjede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, gdje je većinom glasova odobren izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj organizaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je ranije potvrdilo da je zamjenik direktora Kosovske policije zadržan prilikom prelaska granice i da mu određeno zadržavanje do 48 sati.

Iz MUP-a Srbije su naveli da je zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provjera u pogledu sigurnosti Republike Srbije.

Izvor: Agencije