Skupština RS-a usvojila entitetski izborni zakon i izvještaj koji negira genocid

Za izborni zakon glasao je 51 zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske, 11 je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Iz OSCE-a apeliraju na NSRS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila (Dejan Rakita/Pixsell)

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska sinoć iza ponoći su usvojili entitetski izborni zakon, kojim se prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.

Za ovaj zakon glasao je 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, a četiri suzdržana, javlja Fena. Zastupnici opozicije su bili uzdržani ili protiv.

Zakonom je predviđeno da Republička izborna komisija u potpunosti preuzme provođenje izbora na teritoriji tog entiteta od državne Centralne izborne komisije.

Usvajanje zakona predstavnici međunarodnih organizacija i amabsada ocijenili su kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Evropska unija je jučer entitetskim vlastima poručila da će, ne odustanu li od usvajanja, snositi ozbiljne posljedice.

Zastupnici su podržali i Izvješaj o Srebrenici u kojem se negira genocid. Tako je usvojen i Zaključni izvještaj “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine”, koju je formirala Vlada RS-a, kao i zaključci u vezi s tim izvještajem.

Usvojene su i izmjene Zakona o radu kojima je predviđeno da osobe s američke crne liste, nakon zatvaranja bankovnih računa, platu dobijaju u gotovini putem pošte.

Zastupnici vladajuće koalicije kazali su da su u zakon unijeli i odredbe o sprečavanju korupcije, što je tražila opozicija. S druge strane, zastupnici opozicije su poručili kako vladajući ponižavaju Narodnu skupštinu jer ovaj zakon nemaju namjeru provesti.

Usvojen je i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS, kao i Zakon o imunitetu RS-a.

Reakcija OSCE-a

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke NSRS-a na jednostranom prenosu nadležnosti s države na entitet s ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta.

“Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovno potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH”, navodi se u njihovom saopćenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u državi. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

Iz OSCE-a apeliraju na NSRS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i pozivaju sve političke lidere u BiH da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

Izvor: Agencije