Haški mehanizam postupak protiv Šešelja prepustio Srbiji

Postupak u Srbiji će pred Višim sudom u Beogradu voditi Tužilaštvo za ratne zločine.

Riječ je o slučaju iz procesa u kojem je Šešelj 2018. godine u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci (REUTERS/Marko Djurica)

Mehanizam u Hagu odlučio je da predmet protiv lidera srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i još četvoro njegovih saradnika prepusti pravosuđu u Srbiji.

Šešelj i saradnici se optužnicom iz augusta 2023. terete za nepoštovanje suda, odnosno kršenje pravilnika Tribunala o zaštiti identiteta svjedoka i povjerljive dokumentacije, prenosi FoNet, pozivajući se na RSE.

Riječ je o dokumentima iz procesa u kojem je Šešelj 2018. godine u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

U odluci od 29. februara, koja je danas objavljena na sajtu suda, navedeno je da je prosljeđivanje ovog predmeta Srbiji “u interesu svrsishodnosti”. Sud je naveo da su zločini navedeni u optužnici počinjeni na teritoriji Srbije i da su optuženi, koji borave u Srbiji, voljni da im se tamo sudi, te da su potvrdili da će se odazvati pozivu srpskih vlasti.

Mehanizam će pratiti slučaj u Srbiji

“Stav Srbije je da je spremna da vodi postupak protiv optuženih, što uključuje sigurnost svjedoka u ovom predmetu i uvjerenje da će, u skladu sa svojim zakonodavstvom, moći goniti optuženog u vezi sa objelodanjivanjem zaštićenih informacija o svjedocima”, navodi se u odluci.

Dodaje se da će Mehanizam pratiti slučaj u Srbiji i uz pomoć nacionalnih i regionalnih organizacija.

“Statut dozvoljava Mehanizmu da podnese formalni zahtev za odlaganje, ukoliko je jasno da uslovi za ustupanje predmeta više nisu ispunjeni”, navodi se.

Odluka se odnosi na optužnicu kojom su obuhvaćeni Šešelj i njegovi saradnici Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

Postupak u Srbiji će pred Višim sudom u Beogradu voditi Tužilaštvo za ratne zločine, koje nije odmah odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa da li je predmet stigao.

Šešelj je u izjavi koju prenosi Radio televizija Srbije rekao da ga još nisu kontaktirali domaći sudovi.

Izvor: Agencije