Ambasada SAD-a u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske i antidejtonske aktivnosti

Podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije, navode u saopćenju iz Ambasade SAD-a.

Prijetnje koje je izrekao Dodik su još jedan dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH, kaže se u saopćenju (Amir Razić / Fena)

Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i drugih lidera iz RS-a na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjoj Luci, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini.

Navode kako je negiranje genocida uvreda žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Dodaju da negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH, prenosi Anadolija.

“U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN-a”, navedeno je u saopćenju.

‘Rezolucija ne pripisuje odgovornost bilo kojem narodu’

“Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom”, dodaje se.

Ambasada tvrdi da su prijetnje koje je izrekao Dodik još jedan dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH.

“Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS-a još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD je spreman odgovoriti na te antidemokratske i antidejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije”, navode u saopćenju.

Izvor: Agencije