NATO povećava snage u BiH i na Kosovu, stiže teška vojna oprema

General Christopher Cavoli ističe kako etničke tenzije u Bosni i Hercegovini, također, imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Pokrenute dvije fokusirane misije s ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumjevanja dešavanja na Kosovu i u BiH (Johanna Geron/Reuters)

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu (SACEUR) i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM) general Christopher Cavoli izjavio je da je NATO donio odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea).

“Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovest ćemo više teške vojne opreme na teren, kao i više ljudi”, naveo je Cavoli tokom saslušanja pred Komitetom za oružane snage Američkog kongresa koje je održano 11. aprila, prenosi Tanjug.

Potencijalne eskalacije

Dodaje kako su pokrenute najmanje dvije fokusirane misije s ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumijevanja dešavanja na Kosvu i u Bosni i Hercegovini.

Cavoli ističe kako etničke tenzije u Bosni i Hercegovini, također, imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napominje da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i zaustave produbljivanje veza s Evropskom unijom i NATO-om.

“Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije”, istakao je američki general.

Dodao je i da bh. entitet Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast.

Izvor: Agencije