Vlast u Srbiji pristala na spajanje beogradskih i lokalnih izbora

Izbori se ponavljaju nakon što ni poslije tri pokušaja Srpska napredna stranka nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda.

Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve opozicije da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. juni istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su opozicione stranke odgovor najavile za petak.

Već duže od dvije sedmice vladajući i opozicija lomili su koplja u pokušajima da usaglase ključne preporuke posmatračke misije ODIHR o uspostavi uvjeta za poštene izbore poslije optužbi da su decembarski izbori bili pokradeni.

Opozicija je također tražila i odlaganje beogradskih izbora kako bi se održali istovremeno s izborima za lokalne samouprave, ali tek kad budu primijenjene sve ključne preporuke međunarodnih promatrača iz misije ODIHR.

Brnabić je danas novinarima rekla kako je, uz konsultacije s predsjednikom države, donijela odluku da se prihvati zahtjev stranaka opozicije i svi lokalni izbori održe zajedno s beogradskim, 2. juna.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, objasnila je kako to znači da se o izmjenama Zakona o lokalnim izborima u subotu raspravlja u Skupštini Srbije kako bi se i lokalni izbori mogli raspisati u skladu sa zakonom i Ustavom.

Opozicija podijeljena

Opozicione stranke i koalicije podijeljene su u pogledima treba li učestvovati na tim izborima, a njihovi argumenti su da još nisu ispunjene ključne preoporuke ODIHR-a čije bi usvajanje garantiralo poštenije izborne uvjete – od uređivanja spiska birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište opozicije, te za sprječavanje dužnosničke kampanje, kojoj vladajući pribjegavaju.

Predstavnici opozicije najavili su da će u petak saopćiti svoju odluku hoće li učestvovati na izborima.

Izbori u Beogradu ponavljaju se nakon što ni poslije tri pokušaja relativni pobjednik decembarskih izbora – Srpska napredna stranka (SNS), s koalicijskim partnerima nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda.

Opozicija je te izbore nazvala pokradenim ukazujući na brojne zloupotrebe, izborni inženjering, te migraciju birača, od kojih su mnogi dovođeni iz bh. entiteta Republike Srpske da glasaju u Beogradu.

Izvor: Agencije