Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Vasvije Vidović

Advokatica Vasvija Vidović optužena je za krivično djelo sprječavanja dokazivanja, u slučaju koji se vodi protiv suspendiranog predsjednika državnog Suda BiH Ranka Debeveca.

Optužnica protiv Vasvije Vidović je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH (Harun Muminović/FENA)

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović, za krivično djelo sprječavanja dokazivanja, saopćilo je Tužilaštvo, u slučaju koji se vodi protiv suspendiranog predsjednika državnog Suda BiH Ranka Debeveca.

Prema optužnici, Vidović je pomogla Debevecu da sakrije privatni telefon, koji je trebao biti korišten kao dokazni materijal protiv njega.

Bivši čelnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i tadašnji predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhapšeni su sredinom decembra prošle godine pod optužbom da su nezakonito izdavali naloge za praćenje dvojice sudija koji su sudjelovali u procesu pred Sudom BiH, kako bi od krivičnog progona zaštitili jednog političara čije ime nije otkriveno.

Prikrivanje dokaza

Prema Tužilaštvu, Vidović je 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu, pozvana od strane Debeveca, da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, “svjesna svojih protivpravnih radnji, a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je Debevecu da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije”.

“Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila krivično djelo sprječavanje dokazivanja…”, saopćilo je Tužilaštvo BiH u četvrtak.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije