Parlament BiH nije usvojio SNSD-ov prijedlog o poništavanju Schmidtovih odluka

Zastupnici SNSD-a predložili su da se proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici nije usvojio zaključke koje je predložio Klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodikla, a kojima se traži poništavanje odluka visokog predstavnika.

Koalicioni partner SDP, ali i pojedine stranke opozicije također nisu podržale SNSD-ov prijedlog.

Zastupnici SNSD-a predložili su deset zaključaka, između ostalog da se proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

Njemački diplomat ranije je, koristeći ovlasti, nekoliko puta intervenirao u domaće zakonodavstvo, uključujući izmjene Izbornog zakona BiH, što bi izborni proces u zemlji trebalo učiniti transparentnijim.

Schmidtovim odlukama protive se političari iz RS-a.

Bosna i Hercegovina već neko vrijeme se nalazi u političkoj krizi. Evropska unija i SAD upozorile su ranije u četvrtak čelnika SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i druge vlasti u RS-u da svojim postupcima ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i blokiraju njen evropski put ustrajavajući na usvajanju zakona kojim pokušavaju preuzeti ovlasti države.

Izvor: Al Jazeera