Kurti: Četvorica policajaca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Srbijanske vlasti u srijedu su na granici s Hrvatskom zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova.

Zamjenik direktora policije i dalje je u zatvoru u Srbiji, rekao je premijer Kosova Albin Kurti (Kenzo Tribouillard/Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u četvrtak da su četvorica kosovskih policajaca, koja su bila zatočena u Raškoj, na jugu Srbiji, puštena na slobodu, a priveden je samo zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković.

Kurti je na sjednici Kosovske vlade rekao da su policajci zaustavljeni na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije Merdare, Dheu i Bardhë i Jarinje kao i na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske, prenosi Fena.

“Zamjenik direktora policije i dalje je u zatvoru u Srbiji”, rekao je Kurti.

‘Zaustaviti zlodjela’

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ranije je izjavila da su petorica kosovskih policajaca i dalje taoci u Srbiji te pozvala međunarodne zvaničnike da reagiraju “kako bi se zaustavila takva zlodjela i šovinističko djelovanje Srbije protiv građana Kosova.”

“Sve dok se suočavamo sa sigurnosnim izazovima, ne zaboravimo da su i u ovom trenutku petorica policajaca naše Republike taoci šovinističke države Srbije. Stoga pozivam sve naše saveznike da dignu svoj glas i pojačaju napore kako bi se ovakva zlodjela i šovinističko djelovanje protiv naših građana i naše policije zaustavilo”, poručila je Osmani tokom ceremonije dodjele diploma 59. generaciji kadeta Kosovske policije, prenosi Fena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova jučer je saopćilo da je srbijanska policija na graničnom prijelazu Jarinje uhapsila zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića te još četiri policijska službenika.

Iz MUP-a Kosova u srijedu navečer je, također, saopćeno da je Janković u pritvoru bez ikakvog objašnjenja te da je priveden na razgovor u Rašku na jugu Srbije.

Srbijanske vlasti u srijedu su na granici s Hrvatskom zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova, a sekretar Kosovskog ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da takva blokada predstavlja “znak osvete i apsurdne nervoze” službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji.

‘Kršenje ljudskih prava’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantiralo je ranije navode kosovskih zvaničnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci te saopćilo kako je u toku pojačana kontrola svih putnika.

Četiri policajca kosovske policije privedena su u srijedu prilikom kontrole na administrativnom prijelazu, a jedan od njih je zadržan, potvrđeno je danas Tanjugu iz tog ministarstva.

“Četvorica pripadnika kosovske policije su privedena, jedan je zadržan – zamjenik direktora policije”, saopćeno je iz MUP-a.

Oni su privedeni prilikom kontrole na prijelazima, zbog sigurnosnih provjera, precizirano je iz MUP-a. Međutim, tokom jučerašnjeg dana kosovski mediji na albanskom jeziku objavili su snimke na kojima je vidljivo da kosovski autobusi stoje po strani satima dok ostala vozila prolaze bez većih zadržavanja.

“Od ranog jutra građane su u autobusima i vozilima, koja su ih prevozila sa zapada na Kosovo ili obrnuto, zaustavljali, oduzimali im ličnu dokumentaciju i razgovarali s njima bez ikakvog prethodnog opravdanja”, stoji u saopćenju iz MUP-a Kosova koje je optužilo vlasti Srbije da “satima zatvaraju građane Kosova te da ih razni ljudi pitaju o njihovom sudjelovanju ili eventualnim vezama s Oslobodilačkom vojskom Kosova ili ratom na Kosovu”.

Iz Evropske unije (EU) također su jučer upozorili Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

“Svjesni smo situacije i pažljivo je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma”, izjavio je glasnogovornik Evropske unije Petar Stano.

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je izjavio kako smatra da zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji predstavlja “grubo kršenje ljudskih prava”.

“Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. U Srijedu ujutro je više od 300 naših građana, uključujući djecu, pritvoreno na granici, bez hrane i lijekova”, napisao je Kurti na platformi X

Tim povodom kosovska predsjednica Vjosa Osmani kritizirala je Evropsku uniju zbog neuravnoteženog pristupa procesu dijaloga u Briselu i provedbi sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije te dodala da je blokada kosovskih autobusa na granici svojevrsna osveta koju Srbija čini nakon uspješnog koraka Kosova prema članstvu u Vijeće Evrope.

Izvor: Agencije