Narodna skupština RS podržala izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potvrdio je tokom rasprave kako je to odgovor na najavu usvajanja rezolucije kojom bi Ujedinjeni narodi uveli dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Skupština RS-a pod Dodikovim je pritiskom 2018. godine odbacila poseban izvještaj entitetske vlade iz 2004. godine kojim su potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici (Al Jazeera)

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska podržala je izvještaj kojim se negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, a na to su se odlučili kako bi osporili rezoluciju o osudi srebreničkog genocida čije se usvajanje očekuje u maju u Generalnoj skupštini UN-a, prenosi Hina.

“Ovim podižemo nivo svoje nacionalne svijesti”, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić objašnjavajući zašto skupština sada raspravlja o dokumentu iz 2021. godine čije je donošenje već tada izazvalo brojne osude zbog revizionističkog pristupa i sadržaja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potvrdio je tokom rasprave kako je to odgovor na najavu usvajanja rezolucije kojom bi Ujedinjeni narodi uveli dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Formalni su predlagatelji rezolucije, kojom se uz ostalo poziva na obilježavanje 11. jula kao dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, su Njemačka i Ruanda, a sponzori su najutjecajnije zapadne države. Očekuje se kako će dobiti podršku znatne većine država članica UN-a uprkos naporima Srbije da to onemogući. Beograd je do sada dobio podršku Rusije, Sjeverne Koreje, Venecuele i Nikaragve.

Dodik je u Banjoj Luci u četvrtak pred skupštinom objašnjavao kako u RS-u prihvaćaju da je u Srebrenici “počinjen zločin” ali ne i genocid pa je tvrdio kako Bošnjaci to pokušavaju nametnuti zloupotrebljavajući presude Haaškog tribunala za koje je također kazao da su “nepravedne i politički motivirane”.

“Ne možemo ništa učiniti ni za Radovana Karadžića niti za Ratka Mladića, ali trebamo upozoriti kako ste to zloupotrijebili”, rekao je Dodik polemizirajući sa zastupnikom Ramizom Salkićem iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je srpske zastupnike pozivao da prihvate presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde (ICJ) i time otklone teret kolektivne krivice.

Ali, Dodik je na to Salkića, ali i sve današnje Bošnjake optužio da time pokušavaju prikriti “svoju prljavu prošlost” optužujući ih da su kao “ustaško cvijeće” kolektivno odgovorni za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Otišao je i korak dalje u negiranju genocida tvrdeći kako u samoj Srebrenici 1995. godine nije ubijen niti jedan Bošnjak nego su stradali oni “koji su se pokušali probiti” a da je brojka od osam hiljada žrtava “navučena” za propagandne potrebe.

Skupština RS-a pod Dodikovim je pritiskom 2018. godine odbacila poseban izvještaj entitetske vlade iz 2004. godine kojim su potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. Tada su donijeli i odluku o uspostavi “nezavisne međunarodne komisije” koja bi utvrdilo činjenice o stradanju “svih naroda” s područja Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Za predsjednika te komisije postavljen je historičar Gideon Greif iz Izraela a to je tijelo 2021. godine objavilo izvještaj u kojem je, uz ostalo, stajalo kako na području Srebrenice nije bilo genocida te kako je tamo ubijeno najviše tri i pol hiljade Bošnjaka koji su uz to bili mahom vojnici.

Taj izvještaj je odmah naišao na oštre kritike a bivši izvršni dopredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft usporedio ga je s uratkom nalik na nacističku propagandu. Rekao je da je Greif poznat po revizionističkim stajalištima te da godinama otvoreno učestvuje u propagandi kojom se preuveličavaju zločini počinjeni nad Srbima, posebno u Jasenovcu, navodeći tvrdnje o najmanje 700 hiljada ubijenih u ustaškom logoru.

Izvor: Agencije