Schmidt poručio bh. političarima da ne igraju ‘taktičke igre’

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH napominje kako se moraju provesti osnove koje je lično ugradio u izmijenjeni Izborni zakon BiH da bi glasači imali puno povjerenje.

Lokalni organi svojim aktivnostima dužni su ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, a koje je potvrdio i OSCE, rekao je Schmidt (Dado Ruvić/Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je danas “kako je najbolje kada lokalni organi preuzmu odgovornost koju imaju i poštuju standarde OSCE-a o izborima te političarima poručio da “ne igraju taktičke igre”.

Schmidt je to rekao odgovarajući na pitanje o mogućem usvajanju izmjena Izbornog zakona, kako je to najavljeno iz vladajuće koalicije na državnom nivou, prenosi Tanjug, pozivajući se na navode bh. medija.

Ističe kako su lokalni organi svojim aktivnostima dužni ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, a koje je potvrdio i OSCE.

“Ako ne postignu dogovor, ja se držim svojih izmjena koje sam donio. Mogu poručiti političarima da ne igraju taktičke igre”, dodao je visoki predstavnik na konferenciji za novinare.

Napominje kako se moraju provesti osnove koje je lično ugradio u izmijenjeni Izborni zakon BiH da bi glasači imali puno povjerenje.

“Nema mnogo vremena jer se moraju organizovati izbori i završiti sve pripreme za ove i naredne izbore”, rekao je Schmidt.

Na pitanje kako će reagovati na odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a koja na dnevnom redu ima donošenje svog izbornog zakona, kaže da treba sačekati ishod te sjednice.

‘Narušavanje evropskog puta BiH’

Peter Stano, glasnogovornik Evropske unije, oglasio se ranije povodom zasjedanja Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska te je tom prilikom naglasio da bi zakonodavne inicijative o kojima će poslanici raspravljati narušile obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

“Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima“, istakao je Stano, prenosi Anadolija.

Dodaje da Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

“Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već bez sumnje naglašavala. Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.”

Naglašava kako je odluka Evropskog vijeća pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate.

“Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji“, zaključio je Stano.

‘Entitetski nivo’

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na čijem je dnevnom redu prijedlog izbornog zakona Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajem marta Nacrt izbornog zakona kojim je predviđeno da entitetska izborna komisija preuzima zakonsku ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, čime se nadležnost prenosi s državnog na entitetski nivo.

Reagirajući na to, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine oglasila se saopćenjem u kojem stoji da je ono jedino nadležno tijelo za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini. Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske kao i završni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine, kojim se negira genocid počinjen u Srebrenici.

Na dnevnom redu trinaeste posebne sjednice su i prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska, prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, te prijedlog zakona o imunitetu Republike Srpske.

Razmatranje izbornog zakona, zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i zakona o imunitetu Republike Srpske prijedlozi su narodnih poslanika.

Kada je riječ o prve dvije tačke dnevnog reda koje se odnose na zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, glasanje će uslijediti po njihovom apsolviranju, saopćeno je ranije iz spomenute skupštine.

Izvor: Agencije