Udruženja žrtava pozivaju na istragu protiv Dodika i Vučića zbog negiranja genocida

Negiranje zločina koje su iznijeli, ali i salve uvreda novinarima, moraju dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, stoji u pozivu Tužilaštvu BiH i tužilaštvima Federacije BiH.

Vučić je u utorak prilikom obilaska Privrednog sajma u Mostaru izjavio da je 'pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici' (Denis Kapetanović/Pixsell)

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” upućen je poziv pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog negiranja genocida, prenosi Anadolija.

“Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika pozivamo Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u Federaciji BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv istih. Negiranje zločina koje su iznijeli, ali i salve uvreda novinarima, posebno iskazane prema novinarki N1 TV, moraju dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor”, navode iz udruženja.

Udruženja traže da Ministarstvo pravde BiH, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti Međunarodni sud pravde u Den Hagu i Ujedinjene nacije o negiranju presude suda iz februara 2007. godine, koje čini “predsjednik Srbije na teritoriji BiH, kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici”.

Vučić povrijedio Krivični zakon BiH

Vučić je u utorak prilikom obilaska Privrednog sajma u Mostaru izjavio da je “pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”.

Iz udruženja žrtava kažu da je na ovaj način predsjednik Srbije povrijedio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, koji je dopunjen odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

“Zahtijevamo da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN da predsjednik Srbije ne poštuje presude najvišeg svjetskog pravnog autoriteta”, istakli su iz udruženja.

Napetosti zbog Rezolucije o Srebrenici

Odluka o razmatranju prijedloga Rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a izazvala je nove napetosti u odnosima između Beograda i Sarajeva, ali i u samoj BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će putovati u New York i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije, iako priznaje kako su mali izgledi da u tome uspije.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su u četvrtak u Sarajevu svoj odlazak u New York, povodom najave usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Izvor: Agencije