Nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku u Sarajevu

Čelniku RS-a nastavljeno je suđenje po optužnici koja ga tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH

Za krivično djelo za koje se tereti Milorad Dodik predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora (Denis Zuberi / Anadolija)

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u srijedu tvrdio kako mu se u Sarajevu sudi iz političkih razloga, a ne zbog počinjenih krivičnih djela ponovivši pritom prijetnje o odcjepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine bude li u Ujedinjenim narodima usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Dodik je ovo izjavio nakon ročišta na Sudu BiH, gdje je ranije tokom dana nastavljeno suđenje po optužnici koja njega i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Na prijedlog državnog tužilaštva iskaze su dali bivši direktori Službenog glasnika RS Milka Devušić i Vladimir Janković, koji su opisali okolnosti pod kojima su podnijeli ostavke svjesni kako bi, urade li ono što od njih očekuju entitetske vlasti, i sami mogli završiti na optuženičkoj klupi.

Dodik je protestovao zbog ispitivanja ovih svjedoka tvrdeći kako se time pokazuje da je suđenje svedeno na improvizaciju jer čvrstih dokaza za njegovu krivnju tužitelji nemaju.

Dodik je optužen jer je u maju 2023. potpisao ukaz o stupanju na snagu zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, što ih je donio parlament RS-a iako ih je visoki predstavnik Schmidt poništio temeljem svojih ovlasti.

Lukić je optužen jer je osigurao da Dodikov ukaz bude objavljen u Službenom glasniku.

‘Suđenje slično suđenju Trumpu’

Po okončanju ročišta Dodik je održao konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu, zajedno sa svim bitnijim dužnosnicima iz RS-a i svojim advokatima, među kojima je bio i Anto Nobilo.

On je pred novinarima ustvrdio kako tužilaštvo “nije dokazalo ništa” te da stoga nema ni krivičnog djela.

“Ovo je čista politika”, kazao je Nobilo koji tvrdi kako se kroz suđenje Dodiku pokušavaju riješiti problemi funkcionisanja BiH.

Najavio je kako u nastavku suđenja planiraju dokazivati da Schmidt nije imao pravo posegnuti za izvršnim ovlastima i nametati izmjene zakona iako nije siguran da će im sutkinja to i dopustiti.

Advokat Goran Petronijević iz Srbije, poznat i kao branitelj ratnog zločinca Radovana Karadžića, suđenje Dodiku usporedio je s onim Donaldu Trumpu u SAD-u, uz ocjenu kako je sve to “dio iste globalističke urote”.

Dodik je kazao kako je za njega suđenje dokaz da je BiH kolonija u kojoj se radi po nalogu stranaca i koje zajedno s Bošnjacima smatra odgovornima za sve postojeće probleme u zemlji.

“BiH je napravljena da bude u krizi, a Dejtonski sporazum je greška”, zaključio je nakon što je dugo lamentirao o stanju u BiH, pri čemu mu je posebno zasmetala najava donošenja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Bude li ona usvojena, ponovo je zaprijetio, “Srbi će odbiti živjeti zajedno s Bošnjacima”.

“Srebrenica je bila manipulacija, u Srebrenici se nije dogodio genocid”, ustvrdio je negirajući ponovo presude Haaškog tribunala i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Proglasi li ih Sud BiH krivima, Dodiku i Lukiću prijeti kazna do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i njihovu automatsku smjenu s dužnosti koje obnašaju.

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan je za 29. april.

Izvor: Agencije